Nézzen csodás képeket a téli Tisza-tóról!

Fodor László Tiszaörvénytől kezdődően mutatja be a Tisza-tó decemberi arcát. Érdemes télen is ellátogatni ide, hiszen a gyönyörű látnivalók mellett rengeteg program vár.

A tiszaörvényi szivattyútelep Kelet-Európa egyik leghosszabb függőcsatornája, amit Horthy Miklós helyezett üzembe 1940-ben, és a mai napig ugyanazok a Ganz gyártmáynú szivattyúk működnek benne. A telep látogatható, és még a függőcsatornán is lehet sétálni, ehhez a Kötivizignél kell előzetesen bejelentkezni.

Az Aranyosi-sziget a tó egyik legkülönlegesebb formájú szigete, amit robbantással hoztak létre. Mivel az itt folyó Tisza túlságosan éles kanyart vett, ezért a folyásának lassításáért létrehoztak egy átvágást. Egyes hobbikutatók szerint a környéken lehet elásva Attila hun király is, ám ezt eddig semmi sem bizonyította.

Az Aranyosi-sziget aTiszazőlőshöz van a legközelebb, és a Tisza öleli körbe.

A tiszanánai Álompart strandja a környék egyik legkülönlegesebbje, aminek a dizájnját Tréfás Miklós szobrászművész tervezte. A strand egy kis öbölben található, ami védve van a Tisza hullámaitól.

A Tisza-tó télen is csodás. A felvétel készültekor egy árhullám miatt le voltak zárva a zsilipek, amivel a Kötivizig megakadályozza, hogy a tározó területén túlságosan megemelkedjen a vízszint.

A nádasok télen kevésbé élettel teliek, mint nyáron. A kép jobb alsó sarkában lévő fehér pöttyök hattyúk, amelyek ilyentájt csapatokban járják elemózsiáért a tavat.

Amikor télen leengedik a tározó vizét, akkor egyes sekélyebb részeken a víz szinte teljesen eltűnik. A Fattyúszerkő és a Bölömbika kilátó csak akkor lehetne megközelíthető, ha megfagyna a körülötte lévő sár.

A Telekháti-sziget legdélebbi csücskében található egy mesterséges kis sziget, ami csak vízről közelíthető meg, és jelenleg szórakozóhelyként üzemel.

A Tisza-tó szövevényesnek tűnő nádasai csak a vízszintről tűnnek bonyolultnak. Madártávlatból egyszerűen követhető az út:

YouTube video

(ilovetiszato.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!