Nemzetközi egyezmény védi a cápákat!

A kékcápafélék és a pörölycápafélék családjaiba tartozó valamennyi cápafaj a CITES védelme alá került!

A 19. CITES-konferencia (Panama, 2022. november 14–25.) pénteki zárónapján plenárisan is megszavazták Panama beadványát, ezzel újabb 59 cápafaj (kékcápafélék: 53, pörölycápafélék: 6) került be a II. függelékbe. Ezzel a kékcápafélék (60 faj) és a pörölycápafélék (9 faj) családjaiba tartozó valamennyi cápafaj a CITES védelme alá került.

Ez az eddigi legátfogóbb kereskedelmi intézkedés, amelyet valaha hoztak óceánjaink e súlyosan túlhalászott csúcsragadozóinak védelme érdekében. A II. függelékben felsorolt valamennyi faj nemzetközi kereskedelmét szabályozzák, követelmény az exportáló országok hatóságai, illetve nyílt tengerről való behozatal esetén az importáló ország hatósága által kiállított igazolás, hogy a forgalmazott mennyiségek nem veszélyeztetik a populáció fennmaradását egy adott területen.

Az újonnan védelem alá vont cápafajok száma az eddigi 25-ről 90 százalékra növeli a CITES felügyeletét és szabályozását a nemzetközi cápauszony-kereskedelemben. A javaslat ellen szavazó Japán, Peru, Kanada és USA közül az utóbbi kettő külön említést érdemel, hiszen Kanada 2018-ban elsőként tiltotta be az uszonykereskedelmet, az USA szenátusa pedig már jóváhagyta az uszonykereskedelem tilalmáról szóló törvénytervezetet (sőt, Hawaii tagállamként be is tiltotta ezt a tevékenységet).

A rendelet 12 hónapon belül hatályba lép.

(forrás: cites.org, fotók: cites.org, sharkproject.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!