Németh Domonkos világbajnoki ezüstérmes

A brit Ed Wright nyerte a Finn Gold Cupot Miamiban, Németh Domonkos egy helyet javított 2022-höz képest, az Európa-bajnok spanyol Miguel Fernandez harmadik lett.

Az utolsó versenynapon a mezőnyt a tervezettnél egy órával korábban küldték vízre, hogy megpróbálják a lehető legjobban kihasználni a szélviszonyokat, de rövid várakozás után rendezők feladták a reményt, mert látszott, hogy a rendelkezésre álló időkeretben nem várható elegendő hajtóanyag. A néhány késői nevezéssel együtt a mezőny ötvennyolc versenyzőt számlált, akik tizenhat nemzetet képviseltek. Az idősebb generáció mellett öt U23-as vitorlázó is részt vett, a legfiatalabb induló 17, a legidősebb 87 éves volt.

Fernandez Vasco végig a dobogón tanyázott összetettben, és a végén kifejezetten örült a bronzéremnek, hiszen azt mindössze négy hónappal az Európa-bajnoki cím után szerezte.

A húszéves Németh Domonkos a második nap végén, négy futam után az alábbiakat nyilatkozta: „Ma két jó futamunk volt, az elsőben szabadon lehetett pumpálni. Sikerült jól rajtolnom és tartani a tempót. Azzal szereztem meg a futamgyőzelmet, hogy az utolsó hátszélben megvertem Miguelt. A második futam egy kicsit nagyobb kihívást jelentett, mert a szél 8-10 csomóra csökkent, így nem volt pumpálás. Az első cirkálószakasz nem ment túl jól, de nagy szerencsémre mindenki elment mellettem, ki a bal oldalra, így végül negyedik lettem. Miami nagyon király. Otthon most nagyon hideg van, két fok, én pedig még sosem voltam az Egyesült Államokban. A szervezők nagyon odateszik magukat, nem tudok semmi rosszat mondani. A következő napokra előre jelzett enyhébb szél mindenképpen nagyobb kihívás lesz számomra (ahogy Ed és Federico számára is), mivel mindenki más is tud jó lenni benne.” A fiatal versenyző ezzel egy helyet javított tavalyi teljesítményéhez képest, amikor harmadik lett a világbajnokságon.

Ed Wright 12 évvel ezelőtt San Franciscóban nyerte el a világbajnoki titulust, ami a Finn Gold Cup történetében a leghosszabb különbség az első és a második cím között: „Azóta sokszor voltam második vagy harmadik, szóval valószínűleg sokszor kopogtattam az ajtón; jó érzés újra megnyerni. Stresszes nap volt, nagyon gyenge széllel, de végül nem versenyeztünk ma, így alapesetben én nyertem. Szórakoztató hét volt, és jó visszatérni néhány év kihagyás után, azt hiszem, 2019-ben voltam utoljára Finnben, szóval elég sokszor kerültem közel. Ez most nagyon kemény verseny volt. Sokan végeznek komoly edzésmunkát, van néhány fiatal vitorlázó, akik óriásit fejlődtek, szóval a Finn osztály fényes jövő elé néz.”

Ed Wright 17 hónapig világbajnok marad, a következő Finn Gold Cupot 2024 májusában az olaszországi Anzióban rendezik. De addig – többek között – sor kerül a nyílt és U23-as Európa-bajnokságra is, méghozzá a Balatonnál, egész pontosan Csopakon.

A Finn Gold Cup 2023 első tíz helyezettje

1. Ed Wright, GBR, 11
2. Németh Domonkos, HUN, 22
3. Miguel Fernandez Vasco, ESP, 26
4. Laurent Hay, FRA, 34
5. Federico Colaninno, ITA, 35
6. James Golden, USA, 59
7. Rodion Mazin, USA, 61
8. Pedro Trouche, BRA, 62
9. Marko Kolic, ITA, 68
10. Pedro Lodovici, BRA, 74

A teljes végeredmény itt.

(fotók és forrás: Nemzetközi Finn Osztályszövetség)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!