Németh Domonkos megvédte világbajnoki címét

A Finn hajóosztály idei világbajnokságán száztíz versenyző indult, a harmadik helyen végző Németh Domonkos U23-as kategóriában első lett – 2021 után ismét.

A széltelenség miatt nehezen indult a regatta, csak május 18-án, szerdán lehetett először futamot rendezni – igaz, akkor mindjárt hármat. A 10-14 csomós déli szélben Rob McMillan (AUS), Oskari Muhonen (FIN) és Marko Kolic (ITA) nyert egy-egy futamot, a nap végén azonban Pieter-Jan Postma (NED), állt a tabella élén, egy 2., egy 2. és egy 6. hellyel. Németh Domonkos egy 9., egy 3., illetve egy 25. hellyel kezdett, a másik magyar versenyző, Sebestyén Bonifác 43., 48., 53. volt.

YouTube video

Csütörtökön Muhonen az első és a harmadik futamot is megnyerte, a kettő között Florian Raudaschl (AUT) iratkozott fel a győzelmi listára, Postma 8.,2., majd 3. volt, és továbbra is élen állt összetettben. Németh folyamatosan javult (12., 6., 2. hely), Sebestyénnél viszont porszem került a gépezetbe, az első futamból kióvták, majd egy 73. és egy 87. hely következett.

YouTube video

Pénteken Postma nagyon határozottan jelezte győzelmi szándékát, megnyerte mindkét futamot, amivel ugyan nem döntötte el végleg az aranyérem sorsát, de némi előnyre szert tett. Muhonen egy 9. és egy 2., Németh pedig egy 6. és egy 4. hellyel kapaszkodott. Sebestyén a nap végére visszatért kezdő formájához, a 74. után a 44. helyen zárt.

YouTube video

A tervek szerint szombaton még rendeztek volna két futamot, ám a szél nem volt partner, így az előző nap kialakult sorrendből lett végeredmény. Világbajnok Pieter-Jan Postma (17 pont), második helyezett Oskari Muhonen (22 pont), harmadik – és egyben U23-as világbajnokNémeth Domonkos.

A THE-YKA versenyzője ezzel megvédte junior világbajnoki címét, 42 pontot gyűjtött, a második U23-as (Joonas Harju, FIN) 178-at. Sebestyén Bonifác a 72. lett.

Díjkiosztó:

YouTube video

Eredménylista.

(forrás: 2022.finngoldcup.org, fotók: Robert Deaves / Finn Class)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!