Nem mindenhol fürödhetünk Horvátországban

A közegészségügyi hivatal mind a 704 tengerparti strandon elvégezte a mikrobiológiai és kémiai vizsgálatokat, a vizüket fürdésre alkalmasnak találta, és hat kivételével mindegyik kiváló minősítést kapott.

Ami az ország nem tengerparti részét illeti, már korántsem olyan „tiszta” a helyzet, mint az Adrián. A zágrábi fürdőzők körében rendkívül népszerű Bundek-tóban például az idén nem szabad fürdeni, de a főváros másik tava, a Jarun is csak néhány helyen alkalmas a megmártózásra. Hasonló mikrobiológiai szennyezettség miatt más horvát városok környékbeli tavaiban is megtiltották a fürdőzést. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ha strandolni vágynak, válasszák a tengerpartot vagy a medencéket.

A tóvizekre vonatkozó tiltás azonban nem valószínű, hogy befolyásolja a horvátokat, ugyanis retorzió nincs a fürdőzőkkel szemben. Ezt az is bizonyítja, hogy bár az ország folyóin egészségügyi okokból évek óta tiltják vagy nem ajánlják a strandolást, nyaranta a Dráva, a Duna és a Száva partját ellepők a folyóban hűsölnek. A hatóságok csak a Krka Nemzeti Parkban büntetnek, tavaly óta az ottani vizekben tilos a fürdés – írta a Figyelő.

Jelenleg csak 16 fokos a tenger, így csupán a legbátrabbak merészkednek a vízbe.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!