„Nem elfogadható az ajánlat” – Elodie-Jane Mettraux otthagyja az Alinghi Red Bull Racinget

Elodie-Jane Mettraux úgy véli, a kapott ajánlat „jóval a piaci árak alatti” összeget tartalmaz, a javadalmazás nem teszi lehetővé, hogy megéljen a munkájából.

Az Alinghi Red Bull Racing október 23-án jelentette be a Youth America’s Cupra (YAC, 2024. szeptember 26.–október 2.) és a Women’s America’s Cupra (WAC, 2024. október 10–16.) kiválasztott vitorlázók névsorát.

Három válogatási forduló után Elodie-Jane Mettraux (39) lett a hatfős női legénység egyike, és valószínűleg a négy elfogadott tag egyike az AC40-es fedélzetén, Marie Mazuay (18), Alexandra Stalder (24), Nathalie Brugger (37), Maja Siegenthaler (31) és Anja von Allmen (20) mellett. Aztán november 16-án, a genfi vitorlázó visszalépett a projekttől: „Természetesen csalódott vagyok. Szerettem volna hazám színeiben részt venni az America’s Cupon, de az anyagi feltételek egyszerűen nem életszerűek” – magyarázta Mettraux, aki egy 4 éves kislány édesanyja.

Az Alinghi Red Bull Racing 12 tagja (akiket a YAC-ra és a WAC-ra neveznek), mind átalányösszegben részesülnek 2024 első felében öt tíznapos foglalkozásra, majd augusztus elejétől teljes mértékben rendelkezésre kell állniuk. Ez mindent egybevetve körülbelül száz nap, és bár Elodie-Jane Mettraux (is) vállalta, hogy nem árul el pontos összeget, úgy véli, az Alinghi által kínált díj „nyolc-tízszer alacsonyabb a piaci áraknál”. A hölgyet idén nyáron François Gabart francia vitorlázó alkalmazta vállalkozóként legénységi tagnak „napi 500 euró, plusz ellátás és szállás” fejében.

A World Sailing Trust, a nemzetközi vitorlásszövetség, a World Sailing égisze alatt létrehozott szervezet dokumentuma szerint két America’s Cup-csapat (a hat nevezettből) „jóval a nemzeti létminimum alatt fizet a női legénységi tagoknak”. Ez a díjazás az öt hónapos felkészülési és versenyzési időszakra „alacsonyabb, mint egy férfi America’s Cup-vitorlázó havi átlagfizetése”, amely a becslések szerint 8000 euró havonta. „Míg Európában az átlagos napidíjak napi 350 és 500 euró között vannak, az egyes csapatok jelenlegi ajánlatai nem megfelelők, és másik bevételi forrásra lenne szükség ahhoz, hogy továbbra is ki tudják fizetni az olyan dolgokat, mint a lakbér, az élelmiszer- és üzemanyagszámlák, valamint a gyermekgondozás”.

(forrás: letemps.ch, fotók: voilesetvoiliers.ouest-france.fr, prysmiangroup.com, theoceanrace.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!