Negyvenegy javaslat kikötők fejlesztésére

A görög Turisztikai Minisztérium tavaly meghirdetett pályázatára 41 terv érkezett be, ezek összértéke meghaladja a rendelkezésre álló keretet.

Görögország 139 millió eurót kap az EU Helyreállítási és Rugalmassági Alapjából (RRF) a tengeri turizmus és infrastruktúra korszerűsítésére. A kezdeményezés keretében a kormány az idegenforgalmi minisztériumon keresztül közölte, hogy a 2024. január 31-ig (a beadási határidőig) 41 beruházási tervet kapott.

A kormány az EU által biztosított 139 millió euró teljes felhasználását tervezi a támogatásra érdemes beruházások finanszírozásának elősegítésére. A 41 terv összértéke 184 588 025 euró, ami meghaladja a kezdeményezésre elkülönített költségvetést. A pályázat lezárását követően az Idegenforgalmi Minisztérium értékelni fogja a benyújtott terveket, és döntést hoz arról, hogy melyiket támogatja.

Olga Kefalogianni görög idegenforgalmi miniszter szerint: „Jelentős lépéseket teszünk az ország kikötőinek korszerűsítése felé, ezzel megnyitjuk az utat a tengeri turizmus jobb kihasználása előtt. Javítani akarjuk a tengeri turisztikai szolgáltatások minőségét, és arra törekszünk, hogy ki tudjuk elégíteni a növekvő keresletet, miközben versenyképesek maradunk és erősítjük Görögország hírnevét szerte a világon.”

Kefalogianni korábban azt nyilatkozta a Görög Kikötők Szövetségének, hogy a kormány olyan jogszabályokat fog bevezetni, amelyek egyszerűsítik a kikötői projektek engedélyezési eljárásait a beruházási tevékenység ösztönzése érdekében. Az új beruházási program mellett a görög tengeri környezet és a part menti területek védelmére irányuló stratégia is létezik, és olyan infrastrukturális projektek megvalósítása volt az egyik fő cél, amelyek a fenntarthatóságra és a turistaforgalom fenntartható kezelésére összpontosítanak.

Az RRF alapvetően az infrastruktúra korszerűsítését támogatja a piac fejlett követelményeinek való megfelelés és a versenyképesség fenntartása érdekében, a nemzetközi szabványokon alapuló zöldkikötők tanúsítását, a turisztikai kikötői létesítmények és szolgáltatások digitalizálását, valamint a meglévő létesítmények minden látogató számára hozzáférhetővé tételét.

(forrás: ibinews.com, fotók: dfds.com, greek-marinas.gr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!