Drágább lesz a görögországi nyaralás – jön a klímaadó

2023. november 27.
Címkék :

A turistáknak jövőre szezontól és kategóriától függő összegű klímaadót kell fizetniük Görögországban. Az ebből származó bevételeket a klímasemleges turizmus feltételeinek megteremtésére és a turizmusból adódó költségek finanszírozására fordítják.

A görög kormány meggyőződése, hogy a turizmus fokozza az ember által okozott klímaválság hatásait. A narratíva szerint a jövő szempontjából ígéretes turizmus csak a fenntarthatóság biztosításával és klímabarát infrastruktúra kialakításával lehetséges, és ezt mind a turisztikai szálláshelyek használatának a megadóztatásával óhajtja finanszírozni a kormány.

Milos szigete - béke, nyugalom

Ráadásul az elmúlt nyáron erdőtüzek pusztítottak jó néhány turisták által látogatott területen, ami miatt ugyancsak nagy szüksége van az országnak a bevételekre. A görög pénzügyminisztérium számításai szerint a nyári erdőtüzek és az árvizek legalább 600 millió eurójába kerülnek az államnak. Csak az áldozatok kártalanításának megkezdése 150 milliót emészthet fel, a teljes összeget ennél jóval magasabbra becsülik.

A klímaadót minden egyes, a szálláshelyen eltöltött nap után vetik majd ki. Márciustól októberig az egy- és kétcsillagos szállodákban 1,50, a háromcsillagosokban 3, a négycsillagosokban 7, az ötcsillagosokban 10 eurót kell szobánként fizetni. A bútorozott szobák és apartmanok után 1,50 euró a díj. Az adót az online platformokon keresztül rövid távra bérbe adott ingatlanok után is kivetik, összege lakások esetén 1,50, házak vagy villák esetén 10 euró. November és február között alacsonyabb az adó, csak 0,50 és 4 euró közöttiek.

A klímaadóért „cserébe” eltörlik az ugyancsak a szálláshelyen való tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adót, de a vendégeknek még így is 1–6 euróval többet kell fizetniük naponta, mint eddig. Az internetes platformokon keresztül kiadott lakások vagy házak bérlői még ennél is rosszabbul járnak, mivel nekik eddig nem kellett idegenforgalmi adót fizetniük.

Az adó bevezetése ellen hevesen tiltakoznak a szálláshelyek, amelyek helyzetét tovább rontja, hogy január 1-jétől kétmillió eurónál magasabb árbevétel esetén kötelező lesz tűz, árvíz és földrengés elleni biztosítást kötniük – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!