Napok az Öbölben – hagyományőrző hajós rendezvény Stari Gradban

2024. szeptember 27.
Címkék :

A Dani U Vali Fesztivál a hvari Stari Grad szigetlakóinak évszázados tengeri hagyományait mutatja be.

A dalmát tengerpart a halászat, a hajók, a vitorlázás és minden, a tengerrel kapcsolatos dolog szinonimája. A tengerparton és a több mint 1000 szigeten élő helyiek a tengerrel, a tenger által és a tengerből élnek – évszázadok óta. Egész családokat táplált a tenger, számtalan férj töltötte élete nagy részét halászattal, vitorlázással, míg szorgalmas feleségeik otthon álltak helyt.

A hvari Stari Grad egyike azon helyeknek, ahol ma is a tenger jelent mindent, bár másképp, mint a régmúlt időkben. A Stari Grad-i Dani u Vali Fesztivál ezt mutatja be a közönségnek, megidézve a múltat helyiek és látogatók számára.

Szeptember 21-én felvonulással vette kezdetét az ötödik Dani u Vali, majd a hagyományos hajók szerelmesei élvezhettek gazdag programot. A Tvrdalj téren a szervezők képviselői üdvözölték a jelenlévőket. Antonio Škarpa, Stari Grad polgármestere külön köszönetet mondott azoknak a hajótulajdonosoknak és egyesületeknek, akik továbbra is gondosan őrzik a terület tengeri örökségét, amely a Horvát Köztársaság kivételes kulturális értéke.

A fesztivál idei partnerországa és díszvendége, Hollandia, négy hagyományos holland tjotters hajóval érkezett 2000 kilométer távolságból. A fesztivál keretében a fahajók készítésével kapcsolatos régi mesterségeket is bemutatták Stari Gradban, hiszen a tenger és a tengeri hagyományok – a nyelvi korlátoktól és a kulturális különbségektől függetlenül – mindig is összekötötték az embereket.

A megnyitón Charlotte van Baak, a Holland Királyság horvátországi nagykövete köszöntötte honfitársait, valamint a fesztivál valamennyi résztvevőjét. Kijelentette, hogy Horvátország és Hollandia gazdag közös tengeri örökséggel és erősen fejlett kölcsönös tengeri kereskedelemmel büszkélkedhet. A négy holland tjotterhajón kívül mintegy 60 hagyományos hajó is bemutatkozott a fesztiválon, ezek az Adria minden tájáról érkeztek.

A fesztivál legfiatalabb résztvevői a Mladen Mitić hajóépítő nyári iskolájában tartott műhelymunkát élvezhették. Minden jelenlévőnek lehetősége volt kiélvezni a „Starogrojska kartolina” vitorlázást, örök vitorlás értékeket felelevenítve. A délután az előadásoké volt, Frank Ratelband a holland hajóépítés hagyományaiba vezette be a jelenlévőket, Joško Božanić professzor pedig Oceanic Croatia címmel a horvát halászoknak a 20. század globális halászatában való részvételéről beszélt.

Az idei fesztivál különleges vendége Dubrovnik városa volt, tömítőmesterei bemutatót tartottak a kishajóépítésről és hajóelemek készítésének műhelytitkairól. „Dubrovnik történelmi hajói” címmel foglalkoztató programot is tartottak, ahol egyedi mágneseket készítettek. A látogatók a Stari Grad Múzeumban megtekinthették Magda Dulčić A nők szigete című kiállítását is, amely idén különleges színt vitt a fesztiválba.

Éjszakai hajós felvonulás és tűztáncosok:

YouTube video

(fotók és forrás: total-croatia-news.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!