Molokini kráter – lélegzetelállító desztináció búvároknak

beginning-dive-sites-molokiniMauitól nem messze található Molokini szigete, amely valójában egy krátersziget. Ha fentről szemléljük, alakja egy félholdat formál. Azonban nem csak a magasból szemlélve nyújt csodálatos látványt, a vulkáni tevékenység során a víz alá süllyedt földterület különleges élővilágával népszerű desztináció a búvárok számára.

A „félhold” belső része fokozottan védett. Ezen a területen nagyon kell figyelni arra, hogy milyen előírások vannak érvényben. Nem nagyon lehet horgászni, halat etetni, de még a kikötésre, lehorgonyozásra is szigorú szabályok vonatkoznak.

molokini-snorkeling-map

Mindez természetesen azért, hogy az itt élő növény- és állatvilág háborítatlan maradjon. A „félhold” külső részére már kevésé szigorú szabályok érvényesek, itt már a horgászat is engedélyezett.

Snorkel-Molokini-Crater-in-Maui-with-Redline-Tours

A kráter és környéke azért olyan népszerű búvárparadicsom, mert a feltételek nagyszerűek. A kráter fala védelmet nyújt, ezért itt vannak olyan területek, ahol akár 30 méterre is ellátni. Molokini környékén egyébként legalább 250 halfaj honos, és igazán a reggeli órákban érdemes nekivágni a sportnak. A legnépszerűbb területek a Middle Reef, Tako Flats, Shark Condos and En’e Nu’e.

Hawaii-Waikiki-Aquarium

Mivel a kráter belső fala eléggé lejtős, meglehetősen közelről lehet szemlélni a korallzátonyokat. A kráter külső része a Blackwall, vagyis „Fekete fal” viszont már sokkal inkább profi búvárok számára ajánlott. Ez az egyik leghíresebb rész, itt a mélység több, mint 100 méter. A mélység, a nyomáskülönbség miatt könnyűbúvárkodásra ez a terület egyáltalán nem alkalmas.

026-IMG_2978_AirportUnderwater_2010-026

Forrás: Maui Information Guide

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!