Milliárdokat költöttek a Balaton-felvidékre

A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi várományos helyszínek turisztikai fejlesztésére 3,65 milliárd forintot fordítottak az elmúlt közel hat évben, amelynek révén műemlék épületek, közterületek újultak meg, látogatóközpontok és interaktív kiállítások nyíltak.

A vissza nem térítendő uniós támogatást a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség által vezetett 11 tagú konzorcium nyerte el a Széchenyi 2020 programból.

A projekt célja az volt, hogy a Balaton-felvidék múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozva, a mai trendeknek megfelelő élményturisztikai kínálat szülessen, növelve ezzel a térség látogatóinak számát.

Az elnyert támogatásból a balatonfüredi Esterházy-kastély nyaralástörténeti látogatóközponttá, a badacsonytomaji Kisfaludy út szabadtéri attrakció elemek telepítése által élménysétánnyá alakult. Interaktív kiállítással bővült a Folly Arborétum és megújult a Szigligeti vár is. Hévízen a Festetics sétány egyedi térrendezése nyomán új látogatótérrel bővült a város. A projekt további eleme volt Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemlékének, a Festetics-kastély emblematikus kapujának felújítása, a kastély turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése.

Tihanyban a Visszhang-dombon egy tematikus történeti park létesült, a Tihanyi Apátság előtt megújult a fogadó tér. Szakrális helyként használt Napváró teraszt alakítottak ki az Apátság keleti oldalán és élmény alapú interaktív kiállítás várja a látogatókat az Apátsági Múzeumban. Tihany és az Apátság történetét mutatja be az Uradalmi Magtár komplex fejlesztésével kialakított látogatóközpont.

A projekt részeként mobilalkalmazás is készült, amely a várományos helyszín teljes turisztikai kínálatát tematikusan feldolgozva mutatja be. Jelenleg 168 ország 199 helyszíne közül nyolc magyar számít a világörökség részének. A tapasztalatok szerint csak azok a címre pályázó helyszínek voltak és maradtak sikeresek, ahol a lakosság körében magas volt a világörökségi eszme támogatottsága. A 33 települést érintő Balaton-felvidéki kultúrtáj 2015-ben került fel a világörökségi várományos helyszínek listájára.

fotók: balatonfured.hu, balatontraveller.hu, tihanyprogramok.hu, ng.24.hu

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!