Melyik az olcsóbb, a Balaton vagy az Adria?

Beindult a horvát szállások foglalása, az összértékük több mint ötszöröse a tavalyinak. A magyarok a kedvező árat, az ingyenes lemondást, az előleg nélküli foglalást és a sok pozitív vendégértékelést tartják fontosnak.

A járvány előtt sokan már januárban lefoglalták horvátországi nyaralásukat, míg az idén ez inkább májusban kezdett felpörögni. Az egyik legnagyobb hazai szállásközvetítő szerint még így is kevesebb a beérkezett foglalások száma, mint 2019-ben ugyanekkor, a foglalási érték azonban már kissé nőtt, ami részben a drágulást is jelzi. Bár sokat mentek felfelé a hazai szállásárak, úgy tűnik, hogy Horvátország is érdemben drágább lett.

Az idén két személyre és 7 éjszakára, háromcsillagos szállodában 200 és 350 ezer, négycsillagosban 350 és 550 ezer, míg öt csillagosban 600 és 800 ezer forint között találnak a nyaralni vágyók kínálatot, félpanziós ellátással a nyári hónapokra. A szálláshelyek átlagár-növekedése átlagosan 10–35 százalék között mozog.

Ugyan sokat emelkedtek az árak Magyarországon, a horvát tengerpart is komoly mértékben drágult. A három- a négy- és az ötcsillagos szálláshely-kategóriában is olcsóbb a Balaton. Leginkább az 5 csillagos szállodáknál elhanyagolható a vendégéjszakánkénti ár eltérése. Valamivel több mint 3 ezer forint/éjért cserébe mondhatja magának egy utas azt, hogy mégiscsak a tengerparton nyaral. A horvát árak érdemi növekedését az is okozza, hogy a forint több mint 10 százalékot esett egy év alatt.

Arra nincs elérhető, pontos adat, hogy a népszerű horvát tengerparti üdülőhelyek szállásai mennyivel drágulhattak, az viszont tavalyhoz képest 13 százalékkal drágultak a hotelek, ha pedig a magánszálláshelyeket is idevesszük, akkor 7,5 százalékos az átlagár-emelkedés.

A Balatonnál a főszezonra 25–38 százalék között lehet az áremelkedés a balatoni szálláshelyeken. Egyre többen kedvelik a rövidebb tartózkodási időt, ugyanakkor többször, akár egy szezonon belül 2-3 alkalommal is szívesen foglalnak ugyanabba a hotelbe.

Összességében azért nehéz összevetni az emelkedő nyaralási költségeket, mert lehet, hogy valaki olcsóbb szálláshelyet választ, de drágábban étkezik napközben, és korábban ingyenes szolgáltatásokat vesz majd igénybe pluszpénzért. Ennek azonban az ellenkezője is igaz lehet, magyarán a látszólag többe kerülő vendégéjszaka több szolgáltatást tartalmaz az olcsóbb helyeknél, és a végelszámolásnál jobban jön ki. Éppen ezért fontos megnézni, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz egy-egy ajánlat, hogy végül ne lepődjünk meg, ráadásul a benzinárak is befolyásolják a végösszeget – a cikk folytatása megtalálható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!