Megszületett a Balaton Hangjai lemez

2023. október 16.
Címkék :

A Balatorium csapat tagjai a haza könnyűzenei szcéna képviselőinek segítségével létrehozták a 10 dalból álló különleges albumot, a Balatorium nagylemezét, amely a Balaton Hangjai címet kapta.

Annak, aki otthonosan mozog a magyar zenei életben, annak ismerősen cseng Kamau Makumi neve, aki nemcsak a Mary Popkids zenekar frontembere, hanem zeneszerző, producer, a Banana Records kiadó alapítója és a La Boum fesztivál főszervezője is.

– Hogyan született meg a Balaton Hangjai lemez ötlete?
– Can Togay és a Balatorium csapata keresett meg mint a Banana Records vezetőjét, hogy bemutassák a Balatorium projekt lényegét, és azzal az ötlettel álltak elő, hogy szeretnének egy zenei albumot létrehozni. A projektben szabad kezet kaptunk, de abban már az elején egyetértettünk, hogy semmiképpen sem egy mainstream popdalokból álló albumot szeretnénk, mert az nem illeszkedne az ökológiai koncepcióhoz. Mi inkább a hazai zenei élet ínyencségeit és érdekességeit szerettük volna összeválogatni az indie-elektronikus szcénából, akik amúgy is a kísérletiség határmezsgyéjén mozognak. Így kértük fel azt a tíz előadót, aki szerepel a lemezen, illetve egy helyre pályázatot írtunk ki, amelyre bárki jelentkezhetett.

– Mennyi idő alatt készült el az album?
– A folyamat úgy indult, hogy a közreműködő zenészeknek a PAD Alapítvány tartott egy előadást, amelyben bemutatták a Balaton ökológiai összefüggéseit. Ez volt a nulladik lépés, amolyan inspirációgyűjtés, illetve az Analog Balatonnal két napon keresztül rögzítettük a hangokat és atmoszférákat a tó körül, amelyből kialakult egy úgynevezett sample pack, amely 50 hangmintát tartalmazott. Ezeket az előadók megkapták és felhasználhatták a zenéjükben. Az album tavasz végére állt össze, mindenkinek nagyjából három hónapja volt a saját dalát elkészíteni, illetve három zenekarral video sessionöket is felvettünk a Balaton környékén. A lemezbemutató augusztus közepén volt a salföldi Bánya Kertben.
– Milyen volt a fogadtatás?
– Majdnem telt ház volt. Az albumon szereplő tizenegy zenekarból öt lépett fel a helyszínen, akik nagyon jól megidézték a lemez hangulatát. Az előadók mellett a PAD Alapítvány tartott előadást, kitelepült a szabadonbalaton-bár, ahol algákból és különlegességekből Balaton-inspirálta ételeket és italokat lehetett kóstolni.

Zenészként tapasztaltad már, hogy téged is inspirált a Balaton?
– Abszolút, az elhangzott előadásokon rengeteg érdekességet megtudtam én is, többek között azt is, hogy mennyire összefügg minden mindennel ebben a nagy ökológiai rendszerben, amelynek csak töredékét ismerjük. Nekem sokat adott, hogy rávilágítottak arra, hogy ezek nem különálló egységek, hanem az egész régió minden szelete igazából hatással van a többire.

Neked melyik az első hang, amely a füledbe cseng, ha azt mondom Balaton?
– A fűnyíró hangja, ahogy zúg a távolból. Felkelsz délelőtt, és valahol mindig nyírják a füvet a tó körül. Nekem ez a Balaton-hang, illetve az, amikor messziről hallod, hogy a strandon a gyerekek kiabálnak, az a zsibongás és zsivaj hozza a balatoni hangulatot. Mostanában sok időt töltöttem a Káli-medencében, amely pont nem a strandhangulatot és hangokat idézi, hanem inkább a hegyeket nézegetős szélhangot, melyet szintén nagyon kedvelek.

(fotó és forrás: helloveb.hu)

A lemezbe itt lehet belehallgatni.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!