Elindult a balatoni ökológiai-kulturális program

A Balatorium a Balatont érő ökológiai kihívásokat kívánja rendhagyó módon, összművészeti, valamint edukációs eszközökkel bemutatni és tudatosítani. A cél, hogy a kultúra és a tudomány eszközeivel egy hosszú távon fenntartható összefogás alapjait rakják le a Balaton és környező táj érdekében.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Balatorium programja kísérletező közösségi események sorozata, amelyben kreatív szakemberek és tudósok közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – mint tó és mint táj – legfontosabb ökológiai kihívásairól. A VEB2023 EKF-nek kulturális programsorozatként nem célja igazságot tenni szakmai vitákban, viszont a művészet és a kultúra eszközeinek lehetőségeivel támogatja, hogy láthatóvá váljanak a tó jövője érdekében fontos témák és párbeszéd induljon e kérdések mentén.

A koncepció készítésének folyamatában részt vett többek közt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoportja, valamint meghatározó partnerükként a PAD alapítvány is. Mára szinte az összes komplex kulturális program kikerülhetetlen témája a fenntarthatóság és az ökológiai kérdések vizsgálata, ezért a Veszprém-Balaton 2023 EKF program ezt a téma súlyához méltóan, kellő mélységben és szakmaisággal kívánja megjeleníteni.

Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az VEB2023 EKF régió értékes és sérülékeny természeti értékei miatt fontos, hogy az EKF témái közt szerepeljen az ökológiai kérdéseket kulturális eszközökkel megközelítő Balatorium program.

A Balatorium célja, hogy a tudomány, a művészet és az edukáció együttműködésében segítse elő a Balatonnal mint összetett ökológiai rendszerrel való ismeretek terjesztését, és e sérülékeny, mindannyiunk által nagy becsben tartott nemzeti természeti kincs megőrzését, ápolását, a Balatonnal kapcsolatos össztársadalmi ethosz erősítését. A Balatorium a párbeszéd, az együttműködés, a szükséges kompromisszumok társadalmi-ökológiai-kulturális laboratóriuma, a Balaton hangja.

A programról további információ található ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!