Mégsem nyitják újra a népszerű izlandi termálfürdőt?

2023. november 19.
Címkék :

November elején zárták be Izland egyik legjelentősebb turisztikai attrakcióját, a Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdőt, jelenleg egy várható vulkánkitörés hátráltatja az újranyitást.

Akkor már napok óta a levegőben lógott a bezárás, hiszen a fokozódó vulkanikus tevékenység miatt a szomszédos geotermikus erőmű is takarékon működött, illetve egy nagy izlandi utazásszervező cég is felfüggesztette a Kék Lagúnába szóló útjait.

November 16-ig tartó zárást hirdettek meg, ami a fürdőre, illetve a kapcsolódó szálláshelyekre, éttermekre is vonatkozik. De meghagyták annak a lehetőségét is, hogy a helyzet javulása esetén akár előbb újranyitnak. Nos, ez az optimista forgatókönyv nem jött be, nem volt nyitás.

A fürdő leghamarabb november 30-án nyit ki. A hosszabbítást azzal indokolták, hogy jelentősen megnőtt a Reykjanes-félszigeten a magma feltörésének az esélye, de ennek a pontos helyét nem lehet előre megjósolni. Emiatt a közeli Grindavík városból múlt héten kiköltöztették a lakókat, és amúgy a fürdő dolgozóinak a többsége is ott lakott.

A magma már kevesebb mint 800 méterrel a felszín alatt van, és úgy tűnik, a vulkán a kitörés küszöbén áll. A félsziget felszíne alatt pedig egy 15 kilométer hosszú aktív lávafolyó húzódik.

Az izlandi hatóságok védőfalat építenek a fürdő és a mellette található geotermikus erőmű köré, hogy védjék azt az esetleges lávafolyásoktól. Jelenleg az erőmű károsodása jelenti a legnagyobb kockázatot, hiszen az Svartsengi erőmű biztosítja a térség áramellátását. A gát építése várhatóan 30-40 napot vesz igénybe. Utóbbi miatt szerintünk a fürdő kapcsán még a november 30-ig nyitás is meglehetősen optimista forgatókönyvnek tűnik – írta a termalonline.hu.

fotók: re.is, icelandreview.com, icelandtrippers.com, guidetoiceland.is

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!