Magyar siker az O’pen Skiff-világbajnokságon

Korosztályában a 8. helyen végzett az O’pen Skiff utánpótlás hajóosztály világbajnokságán Szalay Zsolt, a Balatonmáriafürdői Vizisport Egyesület versenyzője.

A Balatonmáriafürdőn májusban rendezett Európa kupa fordulón elért 5. helye után az O’pen Skiff osztály július 28. és augusztus 2. között a Garda-tavon, Arcóban rendezett világbajnokságán is a közvetlen élmezőnyben versenyzett és végzett is Szalay Zsolt, a máriafürdőiek versenyzője. Az U17-es korosztályban versenyző 61 vitorlázó között a 8. helyen zárta a vébét. Rajta kívül a fonyódi Vagabund SE versenyzői vettek részt a világbajnokságon az U15-ös korosztályban, ahol 188 versenyző állt rajthoz – Bakai Csongor az ezüstcsoport 61. helyén (összetettben a 125.), Berend Barna pedig a bronzcsoport 42. helyén (168.) zárta a vébét. A legfiatalabbak (U12) csoportjában 48 induló közül Károlyi-Terták Miklós a 24, Károlyi-Terták Barnabás a 27., Semegi-Nyulas Anna Léna a 40., Márton Berta pedig 42. lett.

Az első nap eseményeinek összefoglalója:

YouTube video

A vébén három korosztályban 297 vitorlázó szállt vízre 17 ország képviseletében. Hamisítatlan gardai időjárásban rendezte az O’pen Skiff utánpótlás hajóosztály idei világbajnokságát az arcói klub, azaz minden nap egy körül megérkezett az időnként 20 csomó fölé erősödő déli szél, amiben Mario Lupinelli rendező gyors egymásutánban lepörgetett naponta három futamot. A verseny utolsó előtti és utolsó napján azonban kissé késett a déli, így mindkét napon csak délután kettő felé rajtolt el az első csoport, és egyi napon sem tudtak több futamot rendezni a délután közepére várt – az előrejelzések szerint 40 csomós széllel érkező – vihar miatt.

Második és harmadik nap:

YouTube video

Az első két napon teljesítették a mezőnyök a selejtezőket (6 futam), majd a döntő során további 5 futamot vitorláztak. Szalay a selejtezőben nem kezdett jól, rögtön az első napon össze is hozott három kiesőt (16., 23. és 15. helyet), utána azonban 12.-nél rosszabb futama nem volt, sőt hármat az 5., egyet pedig a 6. helyen zárt. Ezzel az első nap kivételével végig az első tízben volt.

YouTube video

A világbajnoki címet U12-ben az olasz Samuele Piantoni, U15-ben az új-zélandi Ewan Brazle, U17-ben pedig a szintén olasz Federico Poli szerezte meg – írta a hunsail.hu.

A részletes eredmények megtalálhatók ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!