Sikertörténet Balatonmáriafürdőn – O’Pen Skiff Európa-kupa

A május 30. és június 2. között rendezett O’Pen Skiff hajóosztály Európa-kupájának magyarországi fordulójára 7 országból érkeztek versenyzők. A hazai vizeken először megrendezett regatta remélhetőleg itthon is meghozza a hajóosztály ismertségét.

Az olasz, német, francia, lengyel, ukrán és indiai, valamint a magyar résztvevőknek az első nap ismerkedéssel, felméréssel telt. Csütörtökön délután a versenyzőknek egy kis edzésre és látványos vitorlázásra is jutott lehetősége az ünnepélyes megnyitó előtt. A szervezők a vízen egy hatalmas felfújható kapuval, a „végzet kapujával” várták a fiatalokat, ami alatt döntött hajóval tudtak átvitorlázni, igazi élményfaktort építve az egyébként is fürge hajóval való vitorlázásba.

Az első versenynapon, pénteken 10-15 csomós szélben, folyamatosan szakadó esőben 3 futamot vitorláztak a fiatalok, akiknek az egyre erősebb hullámzással is meg kellett küzdeniük. Szombaton a verseny rendezőségének 4 futamot sikerült indítani, közel 20 csomós szélben, hol napsütésben, hol szakadó esőben. A legfiatalabb korosztály versenyzői is kiváló helytállással mutatták meg a Balatonon is egyre ismertebb hajótípusra jellemző látványos vitorlázást.

Vasárnap, az utolsó versenynapon sajnos a szél kevés volt további futamok rendezéséhez, így a végeredményt hét levitorlázott futam alapján hirdették ki.

„Egy álom vált valóra Balatonmáriafürdőn! Az elmúlt hónapok szervezőmunkájának és elkötelezett támogatóinknak köszönhetően olyan versenyt tudtunk rendezni, ahol a sportértékű vitorlázás mellett a parti kísérőprogramok is maradandó élményt nyújtottak a résztvevők számára. A jövőre nézve igazi sikernek azt tekintenénk majd, ha a résztvevők közül többen is visszatérnének ide, és máskor is ellátogatnának a Balatonra. Nem titkolt szándékunk, hogy a jövő évben is elnyerjük a rendezés jogát” – mondta Tósokyné Cserép Andrea, a BMF VSE klub elnöke.

Ez a verseny remek lehetőség volt, hogy az O’pen Skiff hajóosztály megmutathassa itthon, hogy egy komoly európai és nemzetközi mezőnnyel rendelkező kishajó. Jó vitorlázhatósága és könnyű fenntarthatósága miatt kiváló nevelő osztály, mely remek alapokat adhat az ifjú vitorlázóknak a tovább lépésre az olimpiai álmok felé.

A Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület a hazai O’pen Skiff hajóosztály egyik bázisa. Olyan nemzetközileg is elismert nemzetek mellett nyerte el a rendezés jogát az idei Európa-kupára, mint Garda-tó, Sopot – Balti-tenger, Cavalaire – francia Riviéra.

A szervezők bíznak abban, hogy a sikeres rendezésnek köszönhetően az osztály tovább fejlődik hazánkban és egyre több klubban lesz lehetőségük a gyerekeknek megismerkedni az O’pen Skiff hajóval és csatlakozni hazai és nemzetközi versenyekhez – írta a hunsail.hu.

Összefoglaló az eseményekről:

YouTube video

fotók: Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!