Magyar döntős az Év Fiatal Jachttervezője 2023-as kiírásában – második rész

A BOAT International és az Oceanco által kiírt pályázatra érkezett pályamunkák közül a hat legjobbnak kiválasztott között ott van Kállai Benedek munkája.

Carlos Ruiz Del Olmo

Nemzetiség: spanyol

Iskola: Politecnico di Milano

A tervező elképzelése: a Dione 88 méteres szuperjacht, amelyet a görög mitológiában szereplő Aphrodité anyjáról neveztek el. A külsőt úgy tervezték, hogy vizuálisan is feltűnést keltsen „tiszta és sima formájával, amely időtlen stílust kínál, az ügyfél divatmárkájának értékeit kísérve”. Kezdettől fogva az volt az elképzelés, hogy a külső rész nyitott maradjon.

Kiemelt részletek: az energiaellátás érdekében napelemeket telepítettek, amelyek minimalizálják a generátoroktól való függőséget, míg az elektrokromatikus üvegek megfelelnek az ügyfél környezeti fenntarthatóságra és a magánélet védelmére vonatkozó kívánalmainak. A napfényes fedélzetet kifutós bemutatók megrendezésére alkalmas módon alakították ki, míg a vendégek szórakoztatására szolgáló kiterjedt étkező- és pihenőhely a főfedélzeten található, emeletes, szabadtéri strandklub-konfigurációval. Eközben a tulajdonosi lakosztály a felső fedélzeten található, saját erkélyt, dupla fürdőszobát tartalmaz teljes méretű káddal, egy gardróbszekrényt és irodahelyiséget gazdag könyvtárral.

Louis-Charles Possover

Nemzetiség: német

Iskola: Politecnico Di Milano

A tervező elképzelése: a Citroen DS-re emlékeztető, magabiztos sziluettben elegáns, lendületes vonalak ötvöződnek a néhai Issey Miyake innovációra törekvő szemléletéből származó inspirációval. A főfedélzeten a kanapé körbeöleli az árbocot, puha párnáival és ágyneműjével védett, biztonságos tér érzetét kelti.

Kiemelt részletek: a tulajdonos kabinja hatalmas, és többféle konfigurációban is kialakítható. Az elrejthető kifutók és a könnyen mozgatható bútorok lehetővé teszik a tulajdonos számára, hogy kényelmes visszavonulásának helyét közösségi művészeti rendezvénytérré alakítsa át. A fő szórakozóhely a napozófedélzeten található, kabaré stílusú ülőhelyekkel, valamint hosszú asztallal a különböző étkezésekhez. A lift minden szintet kiszolgál, míg a hajótest feltűnő, magas fényű rézkróm színt kapott.

Samyak Khobragade

Nemzetiség: indiai 

Iskola: IDC School of Design

A tervező elképzelése: Dieter Rams által tervezett letisztult és kifinomult formavilágú termékek szolgáltak inspirációként ehhez a koncepcióhoz. A lejtős puszta vonal természetes fénnyel árasztja el a belső teret – ami ideális alkotás közben. A semleges árnyalatú természetes vászon-, pamut- és selyemszöveteket tíkfa bútorokkal együtt használták. A mosdókban fehér márvány található, a keretekhez pedig polírozott rozsdamentes acélt használtak.

Kiemelt részletek: a vendégek utazása a nyitott strandklubban kezdődik, amelynek úszóplatformján egyszerre három kismotorost tudnak fogadni. A fedélzetbe vágott, süllyesztett (1,2 méter mély) úszómedence alja mechanikusan emelhető-ereszthető, így a tér igény szerint rendezvények megtartására is használható. A felső fedélzeten található, lótusznövényekkel teli tavacskát látványos vízesés köti össze az alatta lévő térrel. A szórakoztató terek kör alakúak, hogy elősegítsék a vendégek közötti interakciót, a főfedélzeten pedig egy kerekesszékkel megközelíthető fürdőt helyeztek el. A felső fedélzeten található stúdió ruhakészítő műteremből, tárgyalóból és társalgóból áll, míg a napfényes fedélzetet divatbemutatók lebonyolítására tervezték egy behúzható divatrámpa segítségével. Amikor az nincs használatban, a tér átalakulhat pihenővé vagy szabadtéri színházzá.

Vincenza Cristiana Cassese

Nemzetiség: olasz  

Iskola: Politecnico di Milano

A tervező elképzelése: a Dynarig rendszerrel ellátott kétárbocos hibrid jachtot egy divatiparban dolgozó, self-made nő számára tervezték. A rendezvények során akár 40 ember befogadására is képes és kihangsúlyozza, mi is a divat: kommunikációs eszköz, amelynek ereje inspirálni tudja az embereket. Az építészeti vonalak érzékiek, ugyanakkor határozottak és dinamikusak. A belső terek harmonikusak és modernek, semleges tónusokkal és meleg fával, a fedélzeten található legtöbb funkció pedig egy központi rendszerrel vezérelhető.

Kiemelt részletek: a kifutós rendezvények számára kialakított nyitott napozóterasz szabadtéri mozi is egyben. A vendégek két napozórész közül választhatnak, az első több fedélzetre osztva található a főfedélzet és az úszóplatform között, nagyméretű napellenzőkkel védelmet nyújtva a naptól. A második egy privátabb környezet az elülső fedélzeten, az elülső árbocot körülölelő úszómedencével. A legmodernebb dízel-elektromos hibrid hajtómotorokat úgy tervezték, hogy a két árbocon elhelyezett széltornyok táplálják őket, míg a napelemeket a fedélzeti felépítménybe és a hajó oldalába integrálták – utóbbiak mintázatát úgy állították össze, hogy emlékeztessenek rá, a megújuló energiának nem kell csúnyának lennie.

Az első részben: Alessandro Fulle és Kállai Benedek

Az Év Fiatal Tervezője díj nyertesét a 2023 februárjában megrendezésre kerülő Superyacht Design Design Festivalon a Design & Innovation Awards keretében hirdetik ki.

fotók és forrás: boatinternational.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!