Magyar döntős az Év Fiatal Jachttervezője 2023-as kiírásában – első rész

A BOAT International és az Oceanco által kiírt pályázatra érkezett pályaművek közül a hat legjobbnak kiválasztott között ott van Kállai Benedek munkája.

A díj diák és gyakornok tervezőket hivatott megszólítani, és olyan kihívást jelentő feladatot kínál, amely minden pályázó technikai tudását és kivitelezési képességét próbára teszi. Idén a pályázókat arra kérték, hogy képzeljék magukat egy olyan kis tervezőstúdió tagjának, amely a neves holland Oceanco hajógyár számára készít tervet. A feladat egy korszerű, környezetbarát, vitorlás jachtról szólt, a fiatal tervezők feladata pedig a külső kialakítás volt. A megrendelő egy nagynevű ruhatervező, akinek globális kiskereskedelmi üzletlánca van – és meglehetősen merész ötletekkel állt elő következő hajója építésével kapcsolatban. A pályaművek beérkezése és értékelése után az Év Fiatal Tervezője Díj zsűrije kiválasztotta a hat legjobb tervet.

Alessandro Fulle

Nemzetiség: olasz

Iskola: Genovai Egyetem

A tervező elképzelése: a projekt középpontjában a multifunkcionális tervezés áll, amely igyekszik tökéletes egyensúlyt teremteni a csendes, privát terek és a nagyméretű közösségi részek között. Ennek érdekében a jachtot két részre osztották: az orr rész a tulajdonos és a vendégek számára készült, míg a hátsó rész társasági eseményekre vagy divatbemutatókhoz használható.

Figyelemre méltó részletek: a kialakítás többszintes „beach club”-ot foglal magában, átalakítható úszóplatformmal. A főfedélzeti üveg átrium bemutatóteremként vagy műteremként használható, és egy csigalépcső veszi körül, amely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy betekinthessenek a szerkezet belsejébe, kifelé fordulva pedig a tengert lássák. A napozóterasz rengeteg helyet kínál a pihenéshez, míg az alsó fedélzeten található vendégkabinok közvetlen hozzáférést biztosítanak a wellnessrészleghez.

Kállai Benedek

Nemzetiség: magyar

Iskola: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A tervező elképzelése: a koncepció fő célja az volt, hogy a használhatóságot és a praktikumot összhangba hozza a stílussal. Az eredmény egy élhető, kényelmes és elegáns jacht, tervezésének minden elemét ökológiai megfontolások támasztották alá, ami nagyméretű napelemekben és a Darrius szélturbinákban valósult meg. Lehajtva a napelemek úgy helyezkednek el, hogy vitorlázás vagy horgonyzás közben is szolgáltassanak energiát.

Figyelemre méltó részletek: a jacht elrendezését divatrendezvények igényeihez szabták, a főfedélzeten olyan öltözővel, ahol a modellek kényelmesen felkészülhetnek. Egy lift biztosítja a könnyű hozzáférést a jacht minden részéhez, és a többszintes kialakításban mikrokörnyezeteket hoztak létre, amelyek mindegyike külön hangulatot áraszt. A napfényes fedélzeten lehetőség van a show utáni fogadásra is, bárral, alkalmi ülőhelyekkel és a vendégek által szabadon használható térrel.

Kállai Benedek másodszor pályázott a megmérettetésen, amelyen mintegy 40-50 ifjú tervező indul a világ különböző pontjairól. A pályázóknak a koncepció leírása mellé külső és belső 3D látványterveket, részletes alaprajzokat,  szabad kézi rajzot és mood-boardot kell benyújtaniuk. Az általános minőségi, esztétikai és funkcionális szempontokon felül a legfőbb döntési szempont az, hogy melyik pályázó tud olyan munkát letenni az asztalra, ami legjobban megfelel a fiktív megrendelő által megfogalmazott egyedi igényeknek. Ennek segítségével a kiírók és a zsűri a gyakorlatias tervezésre sarkallják a fiatalokat, hiszen ők már tisztában vannak vele, milyen nüanszokon múlhat egy-egy 50-100 millió dolláros szuperjacht megrendelésének elnyerése.
Benedek 20 évesen negyedéves végzős hallgató a Műegyetem Ipari Termék- és Formatervező alapképzésén, megszállott hajótervező és 3D modellező. Az egyetem mellett önképzéssel erősít, és többször gyakornokoskodott már magyar hajótervező irodánál.

Benedek honlapja: kallaibenedek.hu

Cikkünket hamarosan folytatjuk további pályamunkákkal…

A Young Designer of the Year 2023 zsűrije:

Tracey Canavaggio, Van Geest Design

Jim Dixon, Winch Design

Peder Eidsgaard, Harrison Eidsgaard

Tim Heywood, Tim Heywood Designs

Adam Lay, Adam Lay Studio

Ruurt Meulemans, Hoek Design

Francesca Muzio, FM Architecture

Laura Pomponi, Luxury-projects

Jonathan Rhoades, Rhoades Young

Pascale Reymond, Reymond Langton Design

Gilles Vernhet, Oceanco

A zsűri elnöke: Roger Lean-Vercoe: BOAT International Media

fotók és forrás: boatinternational.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!