Madárszínház épül a Hortobágyon

Máté Bence természetfotós elképzelései alapján épül fel a világ első madárszínháza a Hortobágyi-halastó védett területén, nagyságrendileg egymilliárd forintos beruházással. Az új attrakció a félénk, vadon élő madarak közeli megfigyelését teszi lehetővé a zavarásuk nélkül.

Bő két év múlva egyedülálló ökoturisztikai attrakciót avathatnak a Hortobágyi Nemzeti Parkban: a Madárszínház névre keresztelt különleges élményközpont látogatói olyan perspektívából figyelhetik meg a tó élővilágát, amire korábban csak a madármegfigyelőknek és a fotósoknak volt lehetőségük. Az ötletgazda Máté Bence világhírű természetfotós, aki több kontinens jó néhány nemzeti parkjában épített már egyedi leshelyeket elsősorban természetvédelmi szakembereknek és fényképészeknek.

A Tusnádfürdő melletti medveles volt az első olyan – Böjte Csabával közös – projektje, amelyet már a laikus érdeklődőknek szántak. Ennek a gondolatnak a továbbfejlesztése a nagyobb léptékű és nagyobb befogadóképességű hortobágyi madárszínház, amely az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ égisze alatt valósulhat meg.

A Madárszínház koncepcióját Máté Bence álmodta meg, és kíséri végig mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A tájba simuló komplexumban a közönség vezetett túrákon, testközelből figyelheti meg a vízimadarak természetes viselkedését és életmódját. Máté Bence korábban készült leshelyeihez hasonlóan a „nézőteret” úgy alakítják ki, hogy a vízfelszín – vagyis a „színpad” – nagyjából szemmagasságban legyen. A belső tér hangszigetelt lesz, hogy a zaj ne zavarja el a madarakat. A Madárszínház az üvegezett épületen túl egy emelt vízszintű látványmedencét, tanösvényt és kilátót is magában foglal majd, és a Hortobágy-halastavi kisvasúttal vagy akár gyalogosan is elérhető lesz.

YouTube video

A tájegység 342 madárfajnak ad otthont, amelyek közül 152 fészkel is a területen. A tó a Hortobágy első halastórendszereként épült meg, több mint 100 éve. Az emberi kéz alkotta halastavakat idő közben a természet visszahódította, így az itt kialakult vizes élőhely a gazdag madárvilága miatt védettséget érdemelt ki a nemzeti parkkal együtt – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!