Limnológiai Intézet 2 – így oldanák meg a Tisza-tó problémáit

A Debreceni Egyetem szakemberei többek között hidrobiológiai és agrártudományi kutatásokat végeznek a leendő Limnológiai Kutatóintézetben, ahol megoldásokat keresnek a Tisza-tóval kapcsolatos legégetőbb problémákra.

Az ország legújabb limnológiai kutatóintézetében megoldásokat keressenek a Tisza-tóval kapcsolatos legégetőbb problémákra: mint például a hínárosodás, az iszaposodás, vagy a vízminőség romlása. Három évvel ezelőtt, a modellváltáskor az egyetem által az állammal kötött keretmegállapodásban – ami 2044-ig szól – szerepel Tiszafüreden egy kutatóintézet, egy limnológiai intézet létrehozása, ami most megvalósul és a jövő év elején kezdik meg a munkát a szakemberek.

A limnológia és a Tisza-tóval kapcsolatos környezetvédelmi teendők nagyon szerteágazó feladatokat jelentenek. Tihanyban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet őrködik a Balaton egészének a vízminőségén, de a Tisza-tónál nincs ilyen, és a környező települések érzékelik, hogy baj lehet a hínárosodással, a halállománnyal, az iszaposodással, főleg annak tükrében, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a térségben. Ennek a tudományos háttere hiányzik, ezért gondoltuk azt, hogy a Debreceni Egyetem kihasználja a multidiszciplinaritásából adódó lehetőségeit Tiszafüreden a limnológiai intézet létrehozásával – fogalmazott az együttműködés ünnepélyes aláírási ceremóniáján Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A cél az, hogy a Tisza-tó fenntarthatóságát biztosítani tudjuk a Debreceni Egyetem tudományos háttere révén. Az elmúlt öt évben több kihívással kellett szembenézni, többek között a vízminőség romlásának veszélyével, újabb szúnyogfajok és olyan invazív fajok megjelenésével, amelyek felboríthatják a mostani ökoszisztéma egyensúlyát. Mi egy önkormányzat vagyunk, korlátozottak a lehetőségeink, nem rendelkezünk olyan tudásbázissal, kapcsolatrendszerrel, mint az egyetem, ezért jelentős ez a megállapodás. Az egyetemi szakemberek a limnológiai kutatóintézetben helyben foglalkoznak majd ezekkel a kérdésekkel – fogalmazott Ujvári Imre, Tiszafüred város polgármestere.

(ilovetiszato.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!