Lex Boats: klasszikus, elegáns és elektromos motoros hajók

2024. április 10.
Címkék :

Az osztrák Lex Boats hajógyár klasszikus és elegáns hajókat gyárt, retro és modern megjelenéssel.

A márkát Nina és Christian Lex 2015-ben indította útjára. Elegáns hajót szerettek volna létrehozni, retró és modern stílusban, de mindenekelőtt egyedi formavilággal. Így született meg az eLex 610, amely megépítése után egy évvel – 2016-ban – elnyerte a German Design Awards különdíját. Hajóik félig egyedi tervezésűek, így a tulajdonosok maguk alakíthatják hajójuk dizájnját. A leendő tulajdonos választhatja meg a kárpitozást, a kormányosi és másodkormányosi ülések kialakítását, a műszerfal elrendezését. Összesen 14 tétel tartozik az alapfelszereltséghez, 15 pedig opcionális.

Elektromos vagy robbanómotor
Bár a Lex Boat kezdettől az elektromos meghajtás mellett tette le a voksát, a legkisebb modellhez is választható belsőégésű motor, őt, 2019 óta jet hajtás szintén szerepel a katalógusban ugyanehhez a modellhez. A motorok a nagyobb kényelem érdekében a napozófelület alatt vannak elrejtve, amivel csökken a zaj, és biztonságosabbá válik a vízben tartózkodás.

Az eLex 610
C kategóriás minősítéssel legfeljebb 5 személyt tud a fedélzeten fogadni, a Torqeedo elektromos motorok 3 modelljével kompatibilis. Ezek a 2.0 (3 csomós utazósebesség), 4.0 (3 csomó) és a 10.0 (4,3 csomó). A belsőégésű motor maximális teljesítménye 30 LE.

Igazi nagypályás, de nem feltétlenül azért amiért elsőre gondolnánk. Eleganciája azonnal szembe tűnik, építési minőségét illetően nem nagyon van helye kétségnek. Ami kevésbé látványos, ám jóval fontosabb az előzőeknél, az az innovatív megoldások sora:

1. Elsőre szokatlannak tűnő orra nem csak az egyedi stílus miatt ilyen. Az új típusú formaterv biztosítja, hogy a Lex 610 a teljes hajóhosszával feküdjön a vízen. Ennek köszönhetően a Lex 610 relatív kis mérete ellenére is hozza az egy-két mérettel nagyobb hajók stabilitását. Komoly hullámzás kell ahhoz, hogy azt megérezzük a 610-ben!

2. A Lex a dizájnelemekben bátran visszanyúl 50-60 évet – de nem a technológiában! A hajót kifejezetten elektromos hajtásra tervezték, és bár az akkumulátorok össztömegén egyelőre nem lehet sokat faragni, a hajótesten annál inkább: a Lex 610 saját tömege mindössze 580 kilogramm.

3. A termékpalettán végigtekintve egyértelmű, hogy a design kialakítása során jó arányérzékkel gyúrták össze több különböző korszak elemeit. A formáról még azt is mondhatjuk, hogy az „osztrák Riva”, amit minimalista modern részletekkel és ízléses, elegáns színekkel ötvöznek.

Lex 610 paraméterek
Hossz: 6,10 méter
Szélesség: 2,12 méter
Merülés: 0,44 – 0,5 méter
Tömeg: 580 kilogramm

A Lex Boats 610 bemutató filmje:

YouTube video

A márka múltjával, jelenével, jövőjével és aktuális modellkínálatával részletesen foglalkozunk az Aqua magazin 2024. tavaszi számában. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!

(fotók: Lex Boats)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!