Lecserélik a Sió-zsilipet

2018. március 27.
Címkék :

Folytatódik a készültség a Balatonnál és környékén az elmúlt hetekben leesett csapadékmennyiség miatt. A Kapos folyó mentén harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a szivattyútelepek folyamatosan működnek.

A vízügyi szakemberek szerint már nem lehet csak őszi és tavaszi árvízről beszélni, hiszen a szélsőséges időjárás miatt bármikor leeshet rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadék, amely árvizet okoz.


A Sió-zsilip maximális kapacitással működik, másodpercenként 60 köbméter vizet engednek át rajta, de az elmúlt napokban ez sokszor kevés volt: megesett, hogy másodpercenként 82 köbméter víz ömlött a Balatonba. Mivel a zsilip elavult, és már nem tudja ellátni a feladatát, modernizálják – írta az ilovebalaton.hu.


„Nagyon lassan, nagyon óvatosan kell bánni a zsilippel, öt köbméterenként lehet egy kicsit ráereszteni a vizet, éppen ezért a Sió-zsilip teljesen megújul. A kivitelezési munkák nagy valószínűséggel már ősszel megkezdődnek. Modern zsilipünk lesz, ahol jóval több vizet lehet leengedni, és talán még fontosabb, hogy jóval rövidebb idő alatt” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!