Le kell engedni a Balaton vizét

2023. november 25.
Címkék :

A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken.

A szeptemberi melegben 97 centin mérték a Balaton vízszintjét, amely az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően novemberre jelentősen megemelkedett. A rendelkezésre álló adatok alapján a magyar tenger vízszintje október 22. óta folyamatosan emelkedik. A tó átlagos vízszintje november 8-án már 100 centis volt, november 16-án pedig elérte a 102 centit. Ebben a hónapban ez ritkának számít, tavaly 69 centi volt a legalacsonyabb őszi vízállás.

A Balaton téli üzemivízszint-maximuma 110 centiméter. Az időjárás-előrejelzést figyelembe véve fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerül sor – jelentette be a napokban Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén.

Vízeresztésre nyáron is sor került. Miután a Balaton átlagvízállása meghaladta a 120 cm-es szabályozási szintet, egyes déli parti települések védelme érdekében szükséges lett a többletvízkészlet óvatos leeresztése. Ennek megfelelően a Sió-zsilipet június 13-án nyitották meg. A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken – írta a hirbalaton.hu.

fotók: experienceeurope.eu, hungarytoday.hu, hellohungary.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!