Lángba borultak a hajók egy horvát kikötőben

2024. május 17.
Címkék :

A május 15-én kora reggel keletkezett hatalmas tűzben huszonkét hajó semmisült meg az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében. Személyi sérülés nem történt.

A hatóságok közlése szerint a helyszínre érkező tűzoltók először elkülönítették azokat a hajókat, amelyeket még nem értek el a lángok, az égő hajókat pedig elkötötték, és úgy oltották el rajtuk a tüzet. Közülük több teljesen kiégett.

Samir Grahovic tűzoltóparancsnok a tűz keletkezéséről elmondta: vélhetően elektromos hiba okozta valamelyik hajón. „Nehéz eloltani a tüzet, amikor ég a műanyag, hajókkal lehet csak, amelyek a tengerről érkeznek” – hangsúlyozta.

Szemtanúk elmondása szerint néhány vízi járművön emberek is tartózkodtak, ők a tengerbe ugrottak, hogy megmeneküljenek. A kikötőparancsnokság megerősítette, hogy a tűz okozott környezeti károkat, ezért dupla gátat építenek, hogy lokalizálják a szennyeződést, valamint hívtak egy „ökohajót” is a terület szanálása céljából.

Horvátország az egyik legnépszerűbb európai idegenforgalmi célpont és kedvenc hajózási hely, az eddigi turisztikai eredmények alapján rekord számú magyar nyaral majd a tengerparti országban. A kiégett hajók tulajdonosai között külföldiek is lehettek.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!