Különleges attrakció épül Verőcén

Elindult a római kori limes magyarországi szakaszának részét képező verőcei kikötőerőd megújítása. A beruházás célja, hogy a Campona castellum és a verőcei kikötőerőd öröksége turisztikai attrakció legyen.

Verőce önkormányzata konzorciumban a Magyar Nemzeti Múzeummal részesült a beruházáshoz szükséges 220 millió forintos támogatásban. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési támogatásból a Duna két oldalán található, a római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd turisztikai attrakcióként új funkciót kap.

A beruházás keretében megépülő torony kilátó is lesz. Kialakítanak egy látogatóközpontot, amely a késő római határvédelmet, a római kori hajózást és vízhasználatot mutatja be interaktív módon. A látogatóközpontban kiállítótér, vetítőtér, jegypénztár, büfé és ajándékbolt kap helyet. Emellett egy római tematikus játszótér épül az erődnél, valamint a Dunával párhuzamosan egy tanösvényt is létrehoznak, öt pihenővel.

A fejlesztésről Verőce önkormányzata, míg a területek karbantartásáról a DMRV Zrt. gondoskodik majd. A fejlesztéssel a természeti és kulturális örökség megőrzése mellett a cél az idegenforgalom növelése, ami jó hatással lesz a térségben található egyéb turisztikai szolgáltatókra is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!