Különleges alkalom: jön az ötvenedik Fastnet Race

Egy év múlva eldördül a startpisztoly: 2023. július 22-én, szombaton Cowes-ból útjára indul a Royal Ocean Racing Club által rendezett Rolex Fastnet Race ötvenedik kiadása.

Ez lesz a második alkalom, hogy a világ legnagyobb tengeri vitorlásversenye Cherbourg-en-Cotentinben ér véget – 695 tengeri mérföldes út után. Tekintettel az évfordulóra – melynek apropóján számtalan ünnepséget rendeznek a Csatorna mindkét oldalán – várhatóan rekordot dönt az indulók száma.

Mindez éles ellentétben áll a kezdetekkel, hiszen az első versenyre (1925.), amelyet akkoriban egyszerűen csak „Ocean Race” néven ismertek, és amelyen Ryde-tól a Fastnet-sziklát kerülve Plymouthba kellett hajózni, mindössze heten neveztek be. Viszont a mezőny célba érkezését követően megalakult az Ocean Racing Club, amelynek elnöke EG Martin korvettkapitány, az első verseny győztesének, a Jolie Brise-nak a tulajdonosa lett.

Azóta a világ minden tájáról érkezett versenyzők vettek már részt a világ leghíresebb „klasszikus 600 mérföldes tengeri versenyén”. A Rolex Fastnet Race-t a Newport-Bermuda tengeri verseny ihlette (amelyet először 1906-ban rendeztek meg), és az amerikai nevezések száma azóta is jelentős. Ugyanez elmondható a francia részvételi kedvről, ráadásul az elmúlt tíz versenyből négyet gall hajó nyert.

Gallivanter, Sail no: GBR1180X, Class: IRC One, Owner: Tor McLaren, Sailed by: Andrew Horrocks, Type: MAT 1180

Az elmúlt két évtizedben a Rolex Fastnet Race-en részt vevők száma az egekbe szökött, így ez lett a világ legnagyobb tengeri versenye. És bár a Class40 vagy IMOCA flották méretét nem korlátozzák, az esemény fődíjáért (Fastnet Challenge Cup) csak véges számú hajó versenyezhet. Így nagyon valószínű, hogy amikor 2023. január 11-én megnyílik a nevezési lehetőség az 50. Rolex Fastnet Race-re, a helyek pillanatok alatt betelnek majd, és sokan kerülnek várólistára.

Összefoglaló cikkünk a 2021-es versenyről.

A 2023-as regatta egyébként a szokásosnál korábban rajtol, amikor kedvezőbbek az árapály-viszonyok, ami elegendő időt biztosít a verseny befejezésére, és a Solentig tartó extra 75 mérföldes táv megtételére azok számára, akik részt akarnak venni a Cowes Week-en.

És a célba éréssel nem ér véget az ünneplés, sőt! 2025-ben ugyanis a RORC fennállása 100. évfordulóját ünnepli.

ROLEX Fastnet Race 2023, beharangozó:

YouTube video

fotók: rorc.org, sailorgirlhq.com, normandie-tourisme.fr

forrás: sail-world.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!