Kudarc: a vitorlázás nem került vissza a paralimpia programjába

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) január 30-i döntése szerint többek között a vitorlázás sem szerepel a 2028-as paralimpia programjában.

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója: „Teljes mértékben tiszteletben tartjuk az IPC döntését, tisztában vagyunk vele, hogy az IPC igazgatótanácsának milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a folyamat során. Ám muszáj kimondanunk, hogy a mai egy rendkívül kiábrándító nap a sportágunk és különösen a paravitorlázók számára. Ugyanakkor a paravitorlázóink száma folyamatosan növekszik, így a szélesebb körű parasportmozgalom iránti elkötelezettségünk csak növekedni fog. Tudjuk, hogy a vízen töltött idő rengeteg lehetőséget nyit meg a fogyatékkal élők számára, tudjuk, hogy a paravitorlázás mennyire befogadó, eltökéltek vagyunk, hogy a paravitorlázást tovább erősítsük.”

A World Sailing 2021 nyarán indította el #BacktheBid kampányát, hogy a vitorlázás visszakerüljön a paralimpiai játékok programjába, és a vitorlázók új generációjának is esélyt adjon a legmagasabb szintű versenyzésre. Jelenleg öt kontinensen 41 nemzet van jelen a paravitorlázásban, a szervezet több mint 630 aktív paravitorlázót tart nyilván. Öt paravitorlás világbajnokságra került sor 2022-ben, sőt, a paravitorlázás még ebben az évben debütál az Allianz World Sailing világbajnokságon. Hágában Hansa 303, 2.4mR és RS Venture Connect osztályok vitorlázói versenyeznek a világbajnoki címekért.

„A World Sailing nevében szeretném megköszönni az IPC-nek, hogy időt szántak a pályázatunkra. Az LA28 paralimpiai játékokra harminchárom sportág kérte felvételét, és ahogy a vitorlázás, úgy más, korábban kirakott sportág sem került vissza. Szeretnék köszönetet mondani minden vitorlázónak a kampány során tett erőfeszítéseiért. A legmagasabb szinttől a helyi klubokig komoly támogatást tapasztaltunk a #BacktheBid-kampányhoz, és ez mutatja, hogy mennyire fontos, hogy együtt dolgozzunk ezeken a nagy kérdéseken az egész sportág érdekében.”

A World Sailing 2017-ben indította el a paravitorlázás fejlesztését szolgáló programját (PDP), hogy növelje a vitorlázók és edzők számát. Ez idő alatt hat kontinens harminckilenc országából több mint kétszáztíz vitorlázó és edző fejezte be a programot. A World Sailing mostantól szorosan együttműködik a tagországok nemzeti hatóságaival (MNA), továbbfejleszti a paravitorlázás számára rendelkezésre álló infrastruktúrát és erőforrásokat, emellett még több paravitorlázónak biztosít lehetőségeket a sportágon belül.

(fotók és forrás: World Sailing)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!