Vitorlázást a Paralimpiára! Újra.

A World Sailing kampányának legfőbb üzenete, hogy a vitorlázás mindenki számára elérhető sport, és pozitívan hat a benne résztvevők életére.

A vitorlázás – amely 1996-tól (Atlanta) 2016-ig (Rio de Janeiro) része volt a paralimpiai programnak – nem pusztán egy sportág, de egy globális család is, így nem meglepő, hogy a #BacktheBid kampány a nemzetközi vitorlás közösség általános támogatását élvezi.

Bouwe Bekking (nyolcszor vett részt a The Ocean Race-en, többszörös világbajnok): „A vitorlázás mindenki számára elérhető sport és csodálatos közösséget teremt. Az elmúlt öt évben 30%-kal nőtt a nemzetközi paravitorlás versenyeken résztvevők száma, ez egyértelmű jele a népszerűségének. Ezért muszáj adnunk egy újabb esélyt a paravitorlázóknak, hogy eljussanak sportágunk csúcsára: a paralimpiai játékokra!”

Francesca Clapcich (kétszeres olimpikon, világbajnok és földkerülő vitorlázó): „Csodálatos emlékeim vannak a 2012-es londoni napjainkról, amikor a tengeren, az edzőteremben és a medencében -olimpiai és paralimpiai csapatok – együtt edzettünk. Közös vacsorák, beszélgetések, győzelmek, csalódások és mindenekelőtt rengeteg nevetés! Nem voltak köztünk különbségek, egy csapat sportoló voltunk, akik egy célért, az olimpiai és paralimpiai játékokért dolgoznak! Támogatnunk kell a paralimpiai mozgalmat a vitorlázásban, és visszahozni ezt a gyönyörű sportágat a lehető legmagasabb szintre, az olimpiára! A sportolók, a szövetségek és az összes fiatal parasportoló, akiknek az olimpia az álmuk, megérdemlik ezt.”

A Switzerland SailGP Team is büszkén támogatja a #BacktheBid kampányt a sorozat harmadik szezonjában, Sebastien Schneiter, kétszeres olimpikon és a csapat versenyzője is az akció mellé állt: „A paravitorlázás az egyik legbefogadóbb és legváltozatosabb sportág, megvan benne a folyamatos fejlődés lehetősége, az alapoktól egészen a csúcsig. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy tovább növekedjen és fejlődjön. Nagyon fontos, hogy a vitorlázás képviseltesse magát a paralimpiai játékokon.”

A döntés, hogy a vitorlázást visszahelyezik-e a 2028-as, Los Angeles-i paralimpia programjába, 2023. január végére várható. Ugyanakkor a World Sailing vezérigazgatója, David Graham mindenkit biztosított arról, hogy a szövetség akkor is támogatja a paravitorlázást, ha a pályázat sikertelen lesz. A nemzetközi vitorlázó közösség összefogása pedig megmutatta, hogy az eredménytől függetlenül a sportágnak fényes jövője van.

A kampány rövidfilmje:

YouTube video

fotók: paralympic.org, sailing.org

forrás: sailing.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!