Kortárs Q-jacht építésére kapott megrendelést a Spirit Yachts

A Q-osztályú jacht korszerű változatának megépítésére maga a leendő tulajdonos választotta ki a Dykstra Naval Architects mellett a Spirit Yachts céget.

A Spirit aktuális projektje a The Falcon Study név alatt fut, a Q7 Yacht Designs tulajdonosa és alapítója megrendelésére készül. Peter Silvesternek egy eredeti Q-osztályú jachtja van, amit Falconnak hívnak. Az 1926-ban a Herreshoff Manufacturing Company által épített és Q7-es vitorlaszámmal versenyző Falcont nemrégiben az Egyesült Államok nyugati partvidékén újra vízre bocsátották, miután a 2026-ban esedékes százéves évfordulója előtt átfogó felújítást végeztek rajta.

A néha „mini J-osztály” néven is ismert Q-osztályú jachtokat először az 1900-as évek elején építettek – a „Universal Rule” elvei mentén. A szabály kidolgozását Nathanael Herreshoff vezette, a rendszert 1903-ban fogadta el a New York Yacht Club, hogy meghatározza az America’s Cup nevezési kritériumait és megkönnyítse a versenyzést. Az 1920-as és 30-as években legalább 16 Q-osztályú hajó épült, közülük néhány ma is versenyez.

Karen Underwood, a Spirit Yachts vezérigazgatója: „Szenvedélyünk a fából készült jachtok építése, ráadásul ötvözni tudjuk bennük az időtlenül klasszikus dizájnt a modern technológiákkal. A Falcon Study tökéletesen illeszkedik a profilunkba.”

A Falcon eredeti, Burgess, Swasey és Paine által alkotott rajzainak a modern vitorlázáshoz és a korszerű gyártáshoz való adaptálásával a Dykstra Naval Architects céget bízták meg. A Dykstra feladata, hogy megőrizze az eredeti hajótest vonalvezetését, a hosszú tőkesúlyt és a frakcionált állókötélzetet, miközben beveti a legmodernebb fedélzeti rendszereket. A projekt a végső tervezési fázisban van, az építés idén tavasszal kezdődik, a 2026-os vízre bocsátás a Falcon százéves évfordulójával egy időben zajlik majd.

(forrás: Spirit Yachts, fotók: Spirit Yachts, qclassyachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!