Körömrágós, célfotós döntő a SailGP dubaji fordulójában

A SailGP negyedik évadának idei utolsó versenyét a Peter Burling vezette új-zélandi csapat nyerte, de ez csak percekkel a befutó után derült ki.

Alapvetően gyenge szeles hétvégét zárt a globális versenysorozat, izgalmat főleg a verseny előtti változások okoztak: új tulajdonosa lett az USA csapatának, ami rendesen átkavarta a versenycsapat névsorát, Tom Slingsby pedig családi elfoglaltság miatt nem tudott az ausztrál hajó kormányánál állni. A két esemény aztán annyiban összekapcsolódott, hogy a „felszabaduló” Jimmy Spithill ugrott be Slingsby helyére.

És nem is okozott csalódást, 3-1-3-as futameredményeiket követően a huszonhat pontos Ausztrália állt a tabella élén szombat délután egy olyan napot követően, amit Spithill úgy írt le, mint „mozgalmas”. Új-Zéland (6-2-4) és Kanada (1-3-8) egyaránt 21 pontot gyűjtött, övék volt a második és harmadik hely, a britek 5-7-1-e a negyedik helyig repítette őket. A mezőny hátsó traktusában a részben új brigáddal felálló USA 8-9-9-re volt képes, a tanulófázisban lévő németek a második futam rajtjánál fekete zászlós büntetést kaptak, a franciák pedig a harmadik futamban állították bele hajójuk orrát a vízbe.

YouTube video

A vasárnapot drámai pillanatok tarkították, az Emirates GBR megnyerte a negyedik futamot, aztán az ötödik rajtjánál jött egy fekete zászlós büntetés, ami nyomán biztossá vált, hogy a csapat nem lesz ott a döntőben. Az ausztrálok „csak” közel kerültek ahhoz, hogy elveszítsék helyüket a döntőben, az utolsó szakaszon előzték meg a spanyolokat, begyűjtve ezzel azt a kritikus egy pontot, amire szükségük volt. A háromhajós döntőt az Ausztrália és Kanada közötti párosverseny határozta meg, Új-Zéland a saját útját járta, hogy aztán az utolsó pályajelnél (néhány tíz méterre a céltól) összezárjon a három hajó. És bár Kanada elsőként haladt át a vonalon, a másodpercekkel korábban kapott büntetést megfosztotta őket a győzelemtől. Új-Zéland és Ausztrália fej fej mellett esett be a célba, de abba a meccsbe is beleszóltak a bírók, így percekig nem lehetett tudni, ki nyerte a versenyt. Végül a kiwiket hirdették ki győztesnek.

YouTube video

A SailGP negyedik évada 2024-ben folytatódik, január 13–14. között Abu-Dzabiban, a hetedik versenyen gyűlik össze a mezőny.

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!