Komoly változás jön Balatonfüreden: legyalulják a görög falut

2023. október 4.
Címkék :

A füredi önkormányzat megszünteti az Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat. A város részben adásvétel, részben kisajátítás útján, többéves tárgyalások után megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, egyedüli tulajdonos lett.

A köztudatba csak görög faluként bevonult negyed helyén a tervek szerint közpark és lakóépületek létesülnek, és az önkormányzat évek óta dolgozott azon, hogy rendezni tudja a város szégyenfoltjaként emlegetett terület sorsát. Elkötelezettek voltak az építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása mellett.

A társasház megszüntetése csak akkor lehetséges, ha ahhoz a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasház minden érintettje hozzájárul. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével eredetileg is a legnagyobb tulajdonos volt a társasházként működő közösségben. A szórakozóközpontot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft., illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzletet fenntartó kistulajdonossal kellett az önkormányzatnak megállapodnia adásvétel, illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás keretében.

A legutóbbi testületi ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy a görög falu teljes tulajdonát megszerezve az önkormányzat kezdeményezi a társasház megszüntetését. A cél, hogy egy nagy léptékű közhasználatú park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően – írta a balatonfured.hu.

fotók: cijeurope.com, dailynewshungary.com, thepixelclub.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!