Klasszikus újratervezve: Swan 51

2024. január 24.
Címkék :

Az új Swan 51 a márka 48-as és 55-ös modellje közé illeszkedik, és 2025-ben mutatják be Cannes-ban.

Az 1981-ben bemutatott Swan 51 volt az első Germán Frers-tervezés a Swan számára, amely aztán egy azóta tartó együttműködést indított útjára. A Nautor ez idő alatt több mint 700 jachtot bocsátott vízre az argentin mester tervei alapján, aktuális portfóliójában 14 Frers modell található. Leonardo Ferragamo, az Swan tulajdonosának első hajója is egy Swan 51 volt.

De miért kellett újat csinálni belőle? Mert a Swannál úgy érezték, túl nagy a távolság a Swan 48 és a Swan 55 között (nemcsak méretben, de árban is), és akartak egy 48-as stílusú modellt, csak kicsit nagyobb kivitelben. Emiatt az 51-es megőrizte a 48-as csábító, hosszú, alacsony jellemzőit és elegáns tetővonalát, ugyanakkor néhány extra újdonságot is tartalmaz. Először látunk Swanon kokpit fölötti ívet, amely markáns váltás a Swan eddigi letisztultságához képest, ám praktikus megoldás, ugyanis távol tartja a nagyvitorla kezelőkötelét a kokpittól, plusz kiváló támasztéka a sprayhoodnak és a bimininek. A „Comfort” csomag része, amelyben árbócba tekerhető nagyvitorla és önváltós fock is található.

A két kormánylapnak köszönhetően kicsi marad a hajó merülése (pláne az opcionális 2,05-ös tőkesúllyal), ami túrázásnál jól jön. Aki versenyzősebb megközelítésre vágyik, annak a Sports verzió mély, keskeny tőkesúlyt, 1,5 méterrel magasabb karbonárbócot és állítható backstagot kínál.

A háromkabinos kivitel (tulajdonosi lakrész az orrban) mindent megad, ami a 48-ason van, csak épp valamivel nagyobb méretben. Germán Frers: „Korábban minden a sebességről szólt, de ma már más világot élünk. Alaposan megvizsgáltuk, hogyan lehet növelni a kényelmet túrázáshoz, és emiatt lett például 2 méteres a belmagasság. Szükség van az extra térre, de közben a formának vonzónak kell maradnia.”

A Swan 51 a 2025-ös Cannes-i Hajókiállításon debütál.

Swan 51 specifikáció:
Hajótest hossza: 15,55 méter
Teljes hossz: 16,90 méter
Vízvonalhossz: 14,67 méter
Legnagyobb szélesség: 4,85 méter
Merülés: 2,45 méter
Vízkiszorítás: 18 000 kg

(forrás: yachtingworld.com, fotók: Nautor Swan)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!