Kis hajók nagy kalandja: a Mini Globe Race újradefiniálja a szólóvitorlázást

A McIntyre Mini Globe Race 13 hónapos vitorláskaland 2025. február 23-án rajtol, és a résztvevők fizikai, illetve pszichológiai állóképességét is próbára teszi.

Ultim trimaránnal 20 millió euróért 40 nap alatt körbe lehet vitorlázni a földet, a Globe 580 Mini ugyanezt a túrát 50 ezer euróért kínálja – igaz, az út akár 400 napig is eltarthat. Jelen állás szerint a világ első Mini világkörüli versenyén tizenhat férfi és két nő indul tizenkét országból. A flotta tagjai 28 ezer tengeri mérföldet tesznek meg egyedül a világ körül egyforma, szűkös, rétegelt lemezből készült minijachtokon. A verseny előtt a résztvevőknek 3600 mérföldes kvalifikációs regattát kell teljesíteniük, egyedül kelve át az Atlanti-óceánon. Ez az út 2024. december 28-án kezdődik a portugáliai Marina de Lagosból, majd a Lanzarotén található Marina Rubiconba vezet, és Antiguán ér véget. Ez a szóló transzatlanti út önmagában is jelentős kihívás, de csak a teljesítése után csatlakozhatnak a vitorlázók a McIntyre Mini Globe Race-hez.

A Class Globe 580 néven ismert hajó házilag épül, favázra, rétegelt lemezből, epoxibevonattal. Az 580 a centiméterben kifejezett hosszára utal, elég kompakt ahhoz, hogy elférjen egy 20 lábas konténerben. Don McIntyre Janusz Maderski lengyel tervezővel együttműködve 2019-ben indította útjára a one-design hajóosztályt, egyszerű építési terveket kínálva 300 euróért. Jelenleg több mint 80 jachtot tartanak nyilván az építés különböző szakaszaiban, körülbelül 20 van vízen, további 140 építő vette már meg a terveket.

Maga a földkerülő verseny Antiguán kezdődik és ér véget. Az első szakasz a panamai Shelter Bay Marinában zárul, onnan a hajókat szárazföldön szállítják a Csendes-óceánra. A 2025. március 23-án kezdődő második szakasz 6500 mérföldes, és a Fidzsi-szigeteken található VUDA Marinába visz, kötelező megállókkal a Marquesas-szigeteken, Tahitin és Tongán. Minden egyes megállóhelyen legalább nyolc napot kell eltölteni, ezalatt hajósok pihenhetnek és elvégezhetik a szükséges javításokat. A harmadik szakasz a leghosszabb, 10 ezer mérföldjével a dél-afrikai Fokvárosig tart, megállókkal Darwinban, Mauritiuson és Durbanban. A kihívást jelentő időjárási viszonyok és a hírhedt Agulhas-áramlat miatt tíz extra pihenőnapot lehet igénybe venni. A negyedik és egyben utolsó, 7000 mérföldes szakasz 2025. december 22-én rajtol, megállókkal Szent Ilona szigetén és a brazíliai Recife városában, mielőtt az elsők – várhatóan 2026. március végén – visszaérnek Antiguára.

Pályarajz szóban, az alapító Don McIntyre-től:

YouTube video

Nevezési lista:

(fotók és forrás: minigloberace.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!