Két új mentőhajó került a Tisza-tóra

2023. november 16.
Címkék :

Tiszafüreden lesz a bázisa annak a két mentőhajónak, amelyeket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adott át a Tisza-tó Mentőscsoportnak és a Jász Búvár Egyesületnek.

A mentőhajók a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság projektjének keretében érkeztek a Tisza-tóra, az országban 12-t osztottak szét belőlük. Ezzel egy nagyszabású projekt zárult le, amely során többféle eszközöket is kapott a két önkéntes mentőcsoport, amellyel az árvízi mentést és a földi erdőtűzoltást is el tudják végezni: többek közt quadot, búvárfelszerelést, komplett védőfelszerelés-szetteket, tűzoltó szakfelszereléseket, árvíz- és lakosságvédelmi gépjárművet is kaptak.

A hajók 50 fő befogadására alkalmasak, de járművet, sőt még jószágokat is fel lehet rájuk tenni. Az elejük a víz síkjában lenyílik, így nagyban megkönnyíti a mentőmunkálatokat, illetve a ki- és a beszállást. A hajók kis merülésűek és teljes merüléssel is jól tudnak működni. A katasztrófavédelem szonárral is felszerelte mindkettőt, ami a keresésben tud sokat segíteni.

Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke az átadáson kiemelte, hogy a Tisza-tavi térség kiemelten fontos turisztikai terület, valamint a közgyűlés egyik elsődleges feladata a terület-, ezen belül is a turisztikai fejlesztés, amelynek kiemelten fontos része az itt lakók és a térségbe érkezők biztonsága.

Ujvári Imre, Tiszafüred város polgármestere az átadáson elmondta, a Tisza-tóra és a Tiszafüredre érkező turisták visszajelzéseikben elmondják, biztonságban érzik magukat itt, ami a hivatásos és az önkéntes mentőszervezetek munkájának köszönhető. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy a baj legtöbbször akkor történik meg, amikor az emberek nem tisztelik a természetet és alábecsülik annak erejét.

Az átadás során Kövér Gábor, a Tisza-tó Mentőcsoport vezetője megköszönte a hajókat és a korábban kapott eszközöket, és elmondta, a hajók jó helyre, felkészült önkéntesekhez kerültek. Túri Béla, a Jász Búvár Egyesület elnöke is köszönetét fejezte ki, majd hozzátette, hogy a BM OKF többféle képzéssel és eszközzel támogatta munkájukat – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!