Júliusban ismét jön a Balaton-átevezés

2024. június 7.
Címkék :

Július 27-én rendezik meg a hetedik Hervis Balaton-átevezést, amelynek résztvevői kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy sárkányhajóval is teljesíthetik a Zamárdi–Tihany–Zamárdi nyolc kilométeres útvonalat.

Amióta létezik ez az esemény, mindig részt vettem és eveztem rajta – mondta Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. Hozzátette, a tó átevezésével az a céljuk, hogy megszerettessék az emberekkel a mozgást, szívesen evezzenek, fussanak, kerékpározzanak; a sportolás ne csak egy eseményen való részvételt jelentsen a számukra, hanem arra fel is készüljenek.

„Szövetségünk az elsők között ismerte fel, hogy nemcsak az élsportban van szerepünk, hanem sportágunk szabadidős eseményeinek megszervezésében, népszerűsítésében is” – hangsúlyozta Schmidt Gábor, aki örömmel számolt be arról, hogy a nevezéseket nézve időarányosan jobban állnak, mint tavaly: kétezerhez közelít a szám.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára egy reprezentatív felmérés adatait ismertette, amely szerint Magyarország lakosságának 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem sportol. Emlékeztetett arra, hogy az első Balaton-átevezésen még csak 700-800 fő vett részt, tavaly pedig 4200-an voltak ott, ami mutatja, hogy ha az embereknek felkínálják az élményt, jönnek. Kiemelte, hogy több szabadidős kajakos, evezős eseményt szeretne az országban, és nem csak a Balatonon.

Vida Gergely, a szövetség szervezési igazgatója, a Hervis Balaton-átevezés főszervezője arról beszélt, hogy minden évben igyekszenek megújulni, az idei újdonság az idősávos rajtoltatás, hogy a messziről érkezők is meg tudják tervezni a napjukat. Egy-egy délelőtti és délutáni idősávban lehet kiválasztani a kívánt rajt időpontját.

Nevezni online július 24-ig lehet, de a helyszínen is fogadják a jelentkezőket. Aki június 30-ig leadja indulási szándékát, az esemény emblémájával ellátott pólót kap. Jelezte, évről-évre csúcsot dönt a Balaton-átevezés a résztvevők, illetve a vízre szálló egységek számát nézve, és bíznak benne, hogy július végén újabb rekord születik.

Dalnoki Balázs, a névadó Hervis Sport és Divatkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy három éve állnak az esemény mellett, és cégük a helyszínre kitelepülve segíti azokat a résztvevőket, akik otthon felejtették valamelyik sporteszközüket, például a napszemüveget. A Balaton-átevezés résztvevőit a parton egész napos programok várják.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!