Jeanneau Yachts 60 – Lenyűgöző elegancia és praktikum

A boot Düsseldorfon lett volna a bemutatója a francia gyár új tagjának a Yachts sorozatban. Bár a kiállítás elmaradt, a hajó attól még megjelent, és kijelenthető, hogy eleganciája, valamint praktikuma lenyűgöző.

Ebben a mérettartományban már a sorozatgyárott hajóknál is van lehetőség bizonyos mértékű személyre szabásra, ami alatt nem csak a kárpitok színének választhatóságát értjük. A Jeanneau Yachts 60-as esetén például a leendő tulajdonos dönthet arról, legyen-e a vitorlásán boltív a kokpitlejáró fölött, merev tető, külső konyha, könnyen elengedhető vorstag vagy árbócba tekerhető nagyvitorla. Így a sportos nyaralóhajó és az óceáni átkelésre alkalmas vitorlás között bárhová pozicionálható a 60-as.

A belseje tizenkilenc különböző elrendezés szerint alakítható ki, különféle módon használva ki a négy egységet: orr, első kabinok, szalon és konyha, hátsó kabinok. Az elsőben lehet vitorlatároló, szkipperkabin vagy hatodik kabin, míg eggyel hátrébb a tulajdonosi kabin/két orrkabin verzió közül lehet választani. A tulajdonosi kabin ráadásul nem szimmetrikus, franciaágya a bal oldali falra támaszkodik, így a jobb oldalon helyet kaphat egy kanapé és egy akasztós szekrény.

A szalonban az első válaszfalhoz épített konyha fix, variációs lehetőségeket a mögötte húzódó tér rejt: jobbra mehet kanapé és térképasztal, hosszanti kabin emeletes ággyal vagy két karosszéknek való szabad tér. Hátul sem szimmetrikus a tér, a jobb oldalon stabil a franciaágyas kabin, balra azonban emeletes ágyas kabin vagy fürdő is kerülhet. A két egység közötti térben pedig akár 3 méteres kismotoros tárolására alkalmas garázs húzódik meg diszkréten.

A fedélzet – bár kortárs stílusú – időtlen eleganciájú, innovatív megoldásai között visszafelé dőlő orr, integrált orrsudár, magas oldal és biztonságban körüljárható dekk található. Mindeközben a pihenéshez, étkezésekhez, olvasáshoz, napozáshoz, hajókezeléshez szükséges terek markánsan elkülönülnek egymástól.

A szalon luxusa pedig nemcsak abban mutatkozik meg, hogy nagy, hanem a valódi faelemek, bőrök és egyéb gondosan válogatott anyagok felhasználásának. A tík- vagy tölgybútorok színéhez illeszkedik a padlólap, kárpitból öt „sima” és öt bőr közül választhat a tulajdonos, a kabinok stílusa lehet Sand, Affogato vagy Royal Blue.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua magazin 150. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!