Ismét új-zélandi győzelem született a Közel-Keleten – SailGP Abu Dhabi

2024. január 15.
Címkék :

Az új-zélandi csapat nyerte a SailGP negyedik szezonjának hétvégi fordulóját Abu-Dzabiban. Peter Burlingék zsinórban másodszor győztek.

A kivik a dubaji forduló után ezúttal is elsőként szelték át a célvonalat a döntőben – ezúttal nagyobb előnnyel. Befutó után Peter Burling igen boldogan és elégedetten nyilatkozott: „Micsoda remek évindítás! Ráadásul a legutóbbi fordulóban is nyertünk, ez így komoly hatással van a szezon összetett eredményére.”

Érdekesség, hogy Új-Zéland csak a harmadik helyen jutott a nagydöntőbe (a 34 pontos USA és a 32 pontos Spanyolország mögött), ráadásul ugyanannyi pontjuk volt, mint a franciáknak, de a jobb futameredmények az ő javukra billentették a mérleg nyelvét.

Rövid összefoglaló az első nap eseményeiről:

YouTube video

Rögtön második versenyén nagydöntőbe jutott (és ott harmadik lett) az új tulajdonosi háttérrel felálló USA. A kormányos, Taylor Canfield: „Új csapatként, új tulajdonosokkal, a második versenyünkön bekerülni a döntőbe hihetetlen eredmény, ami minket is lenyűgözött – de versenyzők vagyunk, azért jöttünk, hogy nyerjünk, szóval vegyül némi üröm az örömbe.”

Németország elérte eddigi legjobb eredményét (második hely az ötödik futamban), míg Abu-Dzabi hozta el a negyedik évad első olyan nagydöntőjét is, amelyben nem voltak ott az ausztrálok. Svájc 4 büntetőpontot kapott a dánokkal való ütközésért, de utóbbiak sem úszták meg, 2 pontot kaptak, amiért nem tettek eleget az ütközés elkerülése érdekében. Kanada pedig egy olyan pályajellel került közelebbi kapcsolatba, amely futam közben elmozgott a helyéről.

A második nap (benne a döntő) történései:

YouTube video

Mubadala Abu Dhabi Sail Grand Prix végeredmény:

A szezon összetett állása:

Az F50-es flotta következő versenye a KPMG Australia Sail Grand Prix (Sydney, február 24-25.), Abu-Dzabi után már ott is megnövelt pénzdíjért: versenyenként 400 ezer dollárt osztanak szét a dobogósok között (a győztes csapat 200 ezer dollárt kap). Egyúttal megduplázták a Grand Final pénzdíját (1 millió helyett 2 millió dollár), a szezon során legtöbb pontot gyűjtő csapat pedig 350 ezer dollárral lesz gazdagabb.

(fotók és forrás: SailGP)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!