Ismeretlen halfajok a Hévízi-tó csatornájában

2020. december 13.
Címkék :

Nyár végén egy horgász egy Közép-Amerikából származó díszhalat, a tűzfejű tarkasügért, illetve hibridjének egy sötétebb színezetű hím példányát foghatta ki.

A Haltani Társaság 2015-ben a Hévízi‐tó fölös vizét elvezető Hévíz‐lefolyó csatornában végzett faunisztikai vizsgálatokat, és már akkor is több, magyarországi természetes vizekben eddig nem ismert halfajt talált.

Akkor olyan édesvízi trópusi halak kerültek ki a vízből, mint a pompás malawisügér, a citromsügér, a jaguársügér, az ötfoltos tarkasügér, a tűzfejű tarkasügér és a jukatáni fogasponty. Mindez annak köszönhető, hogy felelőtlen akvaristák telerakják olyan halakkal, amelyeket akváriumi céllal tartanak az országban. Legalább 3-4 trópusi sügérféle él már azon a szakaszon, ahol a téli hidegben is vígan elvannak a meleg vízben.

Alacsonyabb vízhőmérséklet esetén elpusztulnának, mert ezek az állatok a hideget nem bírják.Csakhogy ezeknek a fajoknak semmi keresnivalójuk hazánk természetes élőhelyein. Néhány közülük „csak” lokális problémát okoz, de egyes halfajok gyorsan képesek alkalmazkodni a megváltozott környezethez, és akár tömegesen elszaporodhatnak. Az idegenhonos fajok helyben kiszoríthatják az őshonos fajokat. Elveszik a táplálékukat vagy búvóhelyeiket, de ragadozóként akár ki is pusztíthatják őket – írta a veol.hu.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!