Ír győzelem és magyar bronz a J24 Európa-bajnokságon

Az Európa-bajnoki címet a Headcase (Cillian Dickson), az ezüstöt a Schwere Jungs (Stefan Karsunkae), a bronzot az iJroncat (Sallai Gábor) szerezte meg.

A Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar J24-es Osztályszövetség, együttműködésben a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a Nemzetközi J24-es Osztállyal augusztus 20–27. között Balatonfüreden rendezte meg a J24-es hajóosztály Európa-bajnokságát. Nyolc nemzet negyvenkét hajója és kétszáztíz versenyzője az öt versenynapon a tervezett tízből öt érvényes futamot vitorlázott. A csapatok az utolsó versenynapon már nem is tudtak vízre szállni, így a negyedik nap végére kialakult sorrend alapján osztották ki a kontinensviadal érmeit. Ezzel együtt kijelenthető, hogy a dán főrendező, Peter Lübeck vezetésével a Balatonfüredi Yacht Club stábja mindent kihozott a rendkívül nehéz és változó szélviszonyokból, így szerencsére egy kiejtő futammal érvényes lett az Európa-bajnokság.

Az Európa-bajnokságon a legjobb tíz csapatot díjazták, és külön értékelték az amatőr kategóriát is. Az ír Headcase vihette haza a bajnoki trófeát, Cillian Dickson kormányos elmondta, hogy nagyon örülnek, hiszen a várakozásaikon felül teljesítettek, rendkívül boldogok, hogy egy igazán erős mezőnyben sikerült a legjobbnak bizonyulni. Készültek a versenyre, hogy a hajó és a csapat is a legjobb formáját hozza. Kiemelte, hogy fantasztikus környezetben lehettek itt, a J24-es osztály pedig nagyon családias és közvetlen csapat.

A német Schwere Jungs (Stefan Karsunke) korábban állt az élen is, de végül az ezüstéremmel térhettek haza. Az első ötbe várták magukat, így végül nagyon elégedetten távoztak, hiszen nem igazán vannak ehhez a gyenge szélhez szokva. A bronzérmet a helyi viszonyokat jól ismerő Sallai Gáborék szerezték meg az iJroncattel, a dobogós helynek ők is nagyon örültek, hiszen 2017-ben a 9. helyen végeztek, és most azt a cél tűzték ki, hogy ezen a helyezésen javítsanak.

A negyedik helyen az amerikai Kurt Dammeier végzett az Amuse Bouche-sal. Ötödik lett a görög Hellenic Police (Alexandros Tagaropoulos), hatodik az olasz La Superba (Ignazio Bonanno), hetedik egy magyar csapat, a JBond (Tomai Balázs). Őket követte nyolcadik helyen a német Hungriger Wolf (Fritz Meyer), kilencedik az olasz Pilgrim (Gian Bartolo Barnao), a top 10-et pedig a magyar El Nino zárta, Litkey Farkassal a kormánynál.

A nemzetközi J24-es osztály számára nagyon fontos, hogy az osztály folyamatos utánpótlása meglegyen, minél szélesebb korosztályt és rétegeket érjen el, ezért különdíjat kapott a legjobb U25-ös csapat, a legjobb női egység és a legidősebb versenyző is. A legjobb U25-ös csapat vándordíja mellé Fluck Izabella – szintén U25-ös J24-es vitorlázó – készített egy különleges, öt elemből álló saját festménysorozatot. A legjobb U25-ös egység a Kovács Attila kormányozta magyar Jinge lett az MVM-ből. A legjobb női csapat címét a német Rotogirl nyerte el, míg a legidősebb és legeredményesebb versenyző, az olasz Mauro Benfatto lett.

J24 Európa-bajnokság 2023, Balatonfüred, végeredmény.

J24 Európa-bajnokság 2023, Balatonfüred, első versenynap:

YouTube video

J24 Európa-bajnokság 2023, Balatonfüred, második versenynap:

YouTube video

J24 Európa-bajnokság 2023, Balatonfüred, harmadik versenynap (benne a legjobb magyar futameredmény, a Budapest Wedding második helye):

YouTube video

J24 Európa-bajnokság 2023, Balatonfüred, negyedik versenynap:

YouTube video

(fotók és forrás: J24 Europeans 2023)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!