42 egység, 8 nemzet, 210 versenyző – megkezdődött J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden

2023. augusztus 20-27. között Balatonfüreden rendezik a J24-es hajóosztály idei Európa-bajnokságát.

A Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar J24-es Osztályszövetség együttműködő partnerei a Magyar Vitorlás Szövetség és a Nemzetközi J24-es Osztály, Magyarország 2008 és 2017 után immáron harmadik alkalommal házigazdája a kontinensviadalnak. Az 5 napos, 10 futamra tervezett verseny két és fél napos regisztráció és egy kis szeles próbafutam után, augusztus 23-án szerdán vette kezdetét. Az első versenynapon két érvényes és egy érvénytelenített futammal zárult a nap. Ezek alapján a német Schwere Jungs áll az élen, Stefan Karsunke kormányzásával, második helyen a Sallai Gábor kormányozta iJroncat várja a folytatást, míg a harmadik helyre a Headcase nevű ír csapat iratkozott fel Cillian Dickinson vezényletével.

Az Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitóján elsőként a Nemzetközi J24-es Osztály elnöke, Chris Howell köszöntötte a versenyzőket és elmondta, kiemelten fontosnak tartja, hogy személyes jelenlétével támogassa és segítse a helyi rendező csapatot, illetve az osztályt. Ezt követően a versenyt támogató Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András üdvözölte a résztvevőket. Őt Bóka István, Balatonfüred város polgármestere követte, aki város sport iránti elkötelezettségét hangsúlyozta. Böröcz István, a házigazda Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője üdvözlő szavai után Hercsel Erik a Magyar J24-es Osztályszövetség részéről kívánt jó versenyzést és kellemes időtöltést a vitorlázóknak.

A szerdai első versenynapon a versenyvezető, a dán Peter Lübeck a BYC tapasztalt rendezői csapatának támogatásával a trükkös balatoni szélviszonyok közepette két sikeres futamot tudott rendezni. Az első, eredetileg 10:00 órára tervezett futam a változó és nem stabil szélviszonyok miatt végül 11:00-kor rajtolt el remek, 8-10 csomós délnyugati szélben, az első általános visszahívás után szigorított eljárásban (U lobogó alatt). Ezt futamot az USA5352 (Amuse Bouche, kormányos: Dammeier Kurt) nyerte, a második helyen a GER5316 Hungriger Wolf (Fritz Meyer), míg a harmadikon a GER5381 Schwere Jungs futott be.

Az érvényes második futamra sokat kellett várni a versenyzőknek, hiszen a bíztatóan megélénkülő, 12-14 csomós északnyugati szélben 13:00 órakor rajtoló futamot 50 perc vitorlázás után a szinte teljesen leálló és elforduló szél miatt kénytelen volt érvénytelenítni a rendezőség. A parti halasztást követően délután fél ötkor szálltak újra vízre a csapatok, 6-10 csomós északi szélben végül sikeresen teljesítették a kitűzött pályát. Az első a német ifi csapat, a GER3634 Fast Forward lett (Hannes Hess), a második a GER5381 Schwere Jungs, míg a harmadik egy magyar egység (HUN4796, iJroncat, kormányos: Sallai Gábor).  Két futam után tehát a német Schwere Jungs áll az élen, második helyen az iJroncat, harmadikon a Headcase várja a folytatást.

A hosszú és fárasztó napot az EB kiemelt támogatója, a Quantum Sails futamok utáni Aprés Sailing sörpartija zárta. A második versenynapon 10:00 órakor tervezik az első futamot, és ha a szélviszonyok engedik, akár négy futam is lehet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!