Bakóczy Róbert és csapata Európa-bajnok

Amerikai elsőség, magyarokkal teli Európa-bajnoki dobogó. Ez lett a balatonfüredi nyílt J24 Európa-bajnokság végeredménye az utolsó két futam után.


Az Európa-bajnoki címet a jórészt gyenge szeles, változatos verseny végén az egy hete Melges 24 Európa Kupa-versenyt nyert és abban a hajóosztályban világbajnoki hatodik helyezett földvári FGF Sailing Team szerezte meg Bakóczy Róbert kormányzásával. Egyetlen ponttal előzték meg a Litkey Farkas kormányozta olasz–magyar Pelle Nera csapatot. Bronzérmes lett a Laserben a riói olimpiára kvalifikációt szerzett Tomai Balázs vezetésével a Jenesis.


Abszolút 5., Európa-bajnoki 4. lett a verseny nagy vesztese, a Jukebox Rauchenberger Miklós kormányzásával. Három napon át vezettek meggyőző magabiztossággal, majd egy korai rajt és egy vízi versenybírói ítélettel történt vitatható kizárás után hirtelen vesztették el az esélyüket a győzelemre. Hatalmas tapsot kaptak az eredményhirdetéskor, hiszen amellett, hogy három futam győzelmet is szereztek végig remekül vitorláztak. Az ötödik a német Süllberg lett, Stefan Karsunke kormányzásával, míg a hatodik helyezett csapat a görög Evniki, Athimosz Nikolaidisszal a kormánynál.


Az utolsó napon három futam is lehetett volna az Eb-n, de a leálló keleti-délkeleti szél ezt nem tette lehetővé. Szombat reggel 8 futam alapján a tizenkétszeres Kékszalag-győztes, Soling-világbajnok Litkey Farkas vezette hajó állt az élen, ám a kilencedik futamon nem adtak meg egy útjogot egyik ellenfelüknek. J24-ben nincs lehetőség két körbefordulással korrigálni egy ilyen hibát, a pontbüntetés – ez esetben 5 plusz pont – automatikus következmény. A tizedik futamon pedig egyetlen hellyel szorultak a földvári fiatalok mögé. Tizenegyedik futam híján mindez döntőnek bizonyult az Eb-elsőségért folyó vetélkedésben.

A VERSENY VÉGEREDMÉNYE

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!