Íme a győztesek: Budapest Boat Show Újdonság Pályázat 2024

A Budapest Boat Show Újdonság Pályázatával támogatja a hazai innovációkat, melyek közül idén az alábbiak nyertek kategóriájukban.

Az ünnepélyes díjkiosztóra a 2024-es Budapest Boat Show-n kerül sor.

Vitorlás, elektromos és motoros hajó kategória

Első helyezett

Adex Yachting Kft., DELPHIA 10 LoungeTop 100%-ban elektromos hajó

A DELPHIA család tagjait kifejezetten kisebb sebességre tervezték, TORQEEDO meghajtási rendszerrel szerelik, ahol a nagyfeszültségű akkumulátort a BMV i3-tól szerzik be. Maximális sebessége 14-15 km/h, de napi használatban sokkal jellemzőbb a 8 km/h-s utazósebesség. Ilyen tempó mellett – az akkumulátor kapacitás függvényében – 50, illetve 100 kilométer a hatótáv. Számtalan, más hajókon megszokott kiegészítők mellett érdemes megemlíteni a 220 V-ot előállító invertert. Ennek segítségével csaknem bármilyen elektromos eszközt a parti csatlakozáson kívül is tudunk üzemeltetni. Az egész hajó a környezettudatosság jegyében készült, nem csak a szennyvizet gyűjti tartályba, hanem a szürkét (mosogató, zuhanyzó) is. A fürdőplatformon kerékpár- vagy roller tárolót találunk, amiknek töltését is meg tudjuk oldani helyben.

Második helyezett

Royal Spa Hungary Kft., „Royal Craft 24” típusú 7,3 m-es elektromos kishajó

A Royal Spa Hungary Kft., a Royal Craft gyártója legújabb fejlesztésével lenyűgöző és európai szinten egyedülálló újítást hoz a magyar elektromos kishajógyártás piacára. A két propellertengelyes, két hajócsavaros kialakításnak és a két darab, egyenként 125 kW teljesítményű elektromos motornak köszönhetően a hajó végsebessége 90 km/h, amely rendkívül magas a hasonló kategóriájú hajókhoz képest. Emellett a hatótávolsága is figyelemre méltó, hiszen 90 km-en keresztül képes haladni anélkül, hogy újratöltést igényelne. Eközben pedig – tisztán elektromos hajtásrendszerének köszönhetően – nem bocsát ki káros anyagot. A kishajó kompozit anyagból készül, amely nemcsak strapabíró és könnyű, de a páratlan sebességéhez is hozzájárul. A 10 fős befogadóképesség pedig lehetővé teszi, hogy több barát vagy családtag is részt vegyen az élményben.

Harmadik helyezett

Power and Sail Hungary Kft., Stream RIB 650

A Stream RIB 560 a svéd elektromos motorgyárral közös célirányos hiánypótló fejlesztés a balatoni ingatlannal, kis merülésű kikötő opcióval, akár sólyázási lehetőséggel rendelkező, növekvő ügyfélkör számára. A termék ötvözi a RIB hajók könnyű súlyát, kezelhetőségét, tárolhatóságát és szállíthatóságát a day cruiser élmény hajók minden kényelmi szolgáltatásával, ami a családok vízparti nyaralását szolgálja. A hajó számos ülő és napozó felülettel rendelkezik akár 10 fő számára, ami variálható, az első része ülő vagy napozó felületté is alakítható, hátul a RIB hajókon nem megszokott fürdőplatform fokozza a nap és a víz élvezetének élményét. Vízi játékok vontatáshoz vagy kikötéshez, biztonságos kapaszkodáshoz is jó szolgálatot tesz a hátsó és közép konzol keret, már az alapfelszereltségben. Mérések alapján a hajó már 20-22 kW teljesítmény leadásakor siklásba jön, 8-10 km/h túratempónál 6-8 óra üzemidőt biztosít a 26 kWh LiNMC akkumulátor csomag. A hajó maximális sebessége 40 km/h.

Legjobb hazai fejlesztés különdíj

Royal Spa Hungary Kft.

„Royal Craft 24” típusú 7,3 m-es elektromos kishajó

Legzöldebb termék különdíj

Adex Yachting Kft.

DELPHIA 10 LoungeTop 100%-ban elektromos hajó

Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória

Első helyezett

Hanse Hungaria Kft., nagy teljesítményű EVOY kül- és belmotor

Elektromosnak lenni a hajózásban azt jelenti: pénzt takarítunk meg az üzemanyagköltségen, időt a szervizelésen és karbantartáson. Mindeközben jelentős károsanyag kibocsátástól kíméljük meg közvetlen környezetünket és a bolygó fenntarthatóságához is hozzájárulunk. A zéró-emissziós kikapcsolódás ma már nem csak a vitorlázók számára érhető el. A vízi zöldeltolódás mindennapjainkban már ugyanúgy megjelent, mint néhány éve az autóiparban – és ezek a változások, fejlesztések szimbiózisban, hatványozottan növekednek. Egyre tudatosabbak a végfelhasználók, a kedvtelési céllal hajót vásárlók.

A Balaton ökoszisztémáját tudatosan óvó felhasználók számára kiemelten fontos, hogy az üzemanyaggőzök és -gázok ne párologjanak a levegőbe, ne terheljék a vízi élővilágot. A mai kor elektromoshajó-vásárlói azt a megbízhatóságot, transzparens hátteret és üzleti tudatosságot keresik vásárlásuk során, mint amikor új autójuk mellett döntenek.

A versenytársakat felülmúló csúcsteljesítmény az EVOY számára 2019-ben világrekordot hozott, hiszen elektromos hajtással először értek el 55 tengeri csomós végsebességet. Az EVOY motorok átlagos hatótávolsága 20-25 tengeri mérföld 20-35 tengeri csomós sebességgel, illetve 50-100 tengeri mérföldre is kiterjeszthető 5 csomós sebességgel, így a legtöbb hajós számára tökéletes választás a Balatonon történő hosszú, nyugodt hajózáshoz.

A rendszert évi 1000 óra feletti használatra tervezték, naprakészen tartását, garanciális felügyeletét és egy esetleges hiba feltárását a gyártóval közösen, távolról is van lehetőségünk elvégezni.

fotók: gyártók

forrás: Budapest Boat Show

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!