Íme a 2023-as év európai vitorlás jachtjai

Tizenkét fős zsűri (vezető európai vitorlásmagazinok képviselői), minden részletre kiterjedő tesztek, majd díjkiosztó a Boot Düsseldorf első estéjén. Lássuk a győzteseket!

Nagy teljesítményű túravitorlás (Performance Cruiser)
Győztes: Beneteau First 36
Három olasz cirkáló és két nagyon különböző, Szlovéniában épített jacht változatos és izgalmas kategóriát eredményezett. Míg korábban a racer-cruiserek kvázi szabványformátumban, szinte egy kaptafára készültek, mára fontos lett az egyediség (is). Az olaszok kezdték a sort, stílusos megjelenésű és gyors cirkálóikkal, de aztán a franciák is bebizonyították, hogy képesek hasonlóra – és a Beneteau First 36 az első igazi sorozatgyártású darab ebben a szellemben.

További jelöltek: Elan E6, Grand Soleil 40, Italia Y 12.98, Solaris 50
Egy mondat a zsűritől: „Az igazán modern, gyors cirkáló, amely mer más lenni, és amelyet nem mindegyik hajógyár mer megépíteni” – Jochen Rieker, Németország.

Luxustúrahajó (Luxury Cruiser)
Győztes: Oyster 495
A tágas sorozatgyártású jacht, a prémium nyílt tengeri túrahajó és a rendkívül testre szabott, nagy teljesítményre képes olasz cirkáló megmutatja, milyen sokszínű az 50–60 láb közötti piac kínálata, rendesen megnehezítve a bírák dolgát.

További jelöltek: Oceanis Yachts 60, Ice 62 Targa
Egy mondat a zsűritől: „Az Oyster sorozat belépő szintje is hozza a hajógyár legnagyobb modelljeire jellemző építési minőséget és testreszabhatóságot… tökéletes egy párosítás világjáró álmaihoz” – Alberto Mariotti, Olaszország.

Családi túrahajó (Family Cruiser)
Győztes: Linjett 39
Ez a kategória jellemzően hemzseg a nagy gyártók középkategóriás hajóitól. Az idei három jelölt jól mutatta a 30–40 láb közötti szegmens változatosságát mind koncepcióban, mind árszínvonalban.

További jelöltek: Bente 28, Dufour 37
Egy mondat a zsűritől: „Gyors luxusvitorlás, amely a legjobb családi jacht is… időtálló” – Axel Nissen-Lie, Norvégia.

Többtestű (Multihull)
Győztes: Nautitech Open 44
A kezdetben két különálló kategória – családi és nagy teljesítményű – mostanra egybeolvadt, miután a zsűri felismerte, hogy a határok eléggé elmosódtak, néhány katamarán mindkét táborba beletartozik. Mind a hét 40-50 lábas hajó megérdemli, hogy vásárláskor mindenki figyelembe vegye őket, akinek fontos a helykínálat és a kényelem. A kérdést az dönti el, ki milyen teljesítmény/kényelem arányra vágyik.

További jelöltek: Balance 482, Catana OC, C-Cat 48, Excess 14, Fountaine Pajot Aura 51, Lagoon 51
Egy mondat a zsűritől: „Jól mutatja, miért terjed a katamaránvitorlázás iránti vágy, hiszen egyesíti a két hajótest kényelmét egy modern jacht jó vitorlázótulajdonságaival” – Lori Schüpbach, Svájc.

Különdíj
Győztes (külön említést kapott): Fenntarthatóság – Ecoracer 25
Mindig a legváltozatosabb kategória, és ezúttal sem okozott csalódást, hiszen a versenyzők között volt egy rétegelt lemezből készült, scow-típusú, IRC-versenyzésre alkalmas hajó, egy utánfutóval szállítható trimarán és egy újrahasznosítható sporthajó.

További jelöltek: Astus 22, Ace 30
Egy mondat a zsűritől: „Ha a szabadidős hajók piacán nem vezetik be maguktól a szükséges változásokat, a kívülről érkező túlszabályozás ki is végezheti a szegmenst. A 100 százalékban újrahasznosítható Ecoracer 25 megmutatja, hogy a zöldgondolat tényleg megvalósítható” – Morten Brandt-Rasmussen, Dánia.

A díjjal és a díjazottakkal részletesen foglalkozunk az Aqua magazin 158. számában, amely 2023 februárjának végén jelenik meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le róla!

(forrás: yachtingworld.com, fotók: northernlightcomposites.com, yachtstyle.co, oysteryachts.com, hamnen.se, nautitechcatamarans.com, segelreporter.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!