Ilyen lesz az első úszó város

Az ENSZ településfejlesztéssel foglalkozó szervezete és a vízen lebegő városokat tervező Oceanix aláírta a szerződést a világ első vízi városának felépítéséről. A cél az, hogy teszteljék, az éghajlatváltozás okozta emelkedő tengerszint által veszélyeztetett tengerparti városok lakosainak alternatívát nyújthat-e egy vízre települt város.

A futurisztikus város prototípusa a dél-koreai Puszan városa mellett épül fel. A Bjarke Ingels Group építésziroda már 2019-ben bemutatta az ambiciózus koncepciót. A város hatszögletű platformok csoportjából áll, amelyeket egyenként úgy alakítottak ki, hogy ellenálljanak a különféle természeti katasztrófáknak, az árvizeknek, cunamiknak és hurrikánoknak.

Az úszó város eleinte körülbelül 10 ezer lakosnak ad otthont, de a szigetek száma idővel tovább növelhető. Az árvízbiztosság mellett a város saját élelmiszert, energiát és édesvizet állít elő, miközben a rendszer teljesen hulladékmentes.

A világ népességének körülbelül 40 százaléka él a part 100 kilométeres körzetében. Ahogy a tengerszint tovább emelkedik, a tengerparti városok egyedülálló demográfiai, környezeti, gazdasági, társadalmi és térbeli kihívásokkal néznek szembe. 2050-re a világ 10 legnagyobb városa közül 9 lesz kitéve az emelkedő tengerszintnek. A vízzel való harc helyett meg kell tanulnunk harmóniában élni vele, és a 3,4 millió lakosú Puszan ideális választás a prototípus telepítésére – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!