Ilyen egy emlékezetes Tisza-tavi csónaktúra

2024. június 17.
Címkék :

Íme egy tipp egy egész napos csónaktúrára, amely során bejárhatjuk a Tisza-tó három medencéjét.

A kaland a tiszaderzsi Kárász kikötőből indul, amely a Tisza-tó középső részén található. Érdemes motorcsónakot bérelni, mivel a távolság evezve túl hosszú lenne. A kikötőből kifordulva a Tiszán jobbra haladunk, majd az első lehetőségnél balra kanyarodunk. Az első megállónk a Sarudi-medence, ahol nyugodt vízfelszínen gyakorolhatjuk a motorcsónak használatát és gyönyörködhetünk a panorámában, miközben Sarud templomtornyát is megpillanthatjuk a távolban.

Észak felé haladva számos hattyú és vízinövény mellett eljutunk a Kozma-fokon át a Poroszlói-medencébe. Innen élesen jobbra fordulva kikötünk az Óhalászi-szigeten, ahol kilátót, emlékoszlopot és egy kőkeresztet találunk, amelyet az 1848-as forradalom után állítottak. A sziget az 1876-os árvíz során elpusztult, lakói Újlőrincfalván találtak új otthonra.

Továbbhaladva elérjük a Küszvágó csér kilátót, ahol a kilátás igazán lenyűgöző. A közelben található Fattyúszerkő kilátót is érdemes meglátogatni. Ha megéheztünk vagy pihenni szeretnénk, a poroszlói Madárpart Pihenőt és Túraközpontban és a poroszlói kikötőkben enni-inni is lehet. A Tisza-tavi Ökocentrum látogatása is kihagyhatatlan, rengeteg érdekességet kínál, érdemes több órát szánni rá.

Poroszlót elhagyva a Kis-Tiszán folytatjuk utunkat Tiszafüred felé, ahol a gyönyörű tájban gyönyörködhetünk. Tiszafüreden a Kérész Központ szabadstégénél kikötve pihenhetünk, és interaktív játékokon keresztül ismerhetjük meg a Tisza-tó működését. A városban számos étterem és bisztró várja a látogatókat, így bármikor megállhatunk egy finom étkezésre.

A visszaúton a Tiszán haladunk, elhagyva az Aranyosi-szigetet, amelyet mesterségesen hoztak létre robbantással, hogy lassítsák a Tisza gyors folyását. Néhány kilométer megtétele után visszaérünk a tiszaderzsi Kárász kikötőbe, ahol befejezzük az izgalmas és élményekkel teli napot.

Ez a túra lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a Tisza-tó lenyűgöző tájait, történelmi helyszíneit és természeti kincseit, miközben kellemesen eltölthetünk egy egész napot a vízen – írta az ilovetiszato.hu.

fotók: ilovetiszato.hu, karaszkikoto.hu, suplife.hu, turistamagazin.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!