Ikonikus jachtok: Károly király kedvence, az Alexander

2023. április 1.
Címkék :

Az Alexander nevű 122 méter hosszú, sétahajóból átalakított jacht ötven év alatt számtalan királyi személyt látott vendégül, és a pletykák szerint III. Károly király kedvence volt.

Amikor a The Crown visszatért a Netflixre az ötödik évaddal, az ikonikus Alexander nevű jacht is feltűnt a képernyőn. Az inkább óceánjáróra, mint luxusszuperjachtra hasonlító hajót egy másik ikonikus jacht, a Christina O-t alakította a forgatás alatt. Az igazi Alexandert 1965-ben bocsátotta vízre Németországban a Lubecker Flender-Werke. A hajót 1983-ban vásárolta meg John Latsis görög hajómágnás, sétahajóból magánjachttá alakították át – a költségeken egyáltalán nem spórolva.

„Ikonikus tagja a szuperjachtok közösségének, nem pusztán tervezése és kialakítása, hanem amiatt is, amit képvisel. A második világháborút követő években az effajta hajózás a legkevésbé sem volt vonzó, de aztán megjelentek a görög mágnások, akik újradefiniálták a műfajt. John Latsis volt az egyik és az Alexander volt az egyik ilyen jacht. Kulturális és politikai jelentőségét tekintve utóbbi azon a szinten helyezkedett el, mint Sir Thomas Lipton Erin nevű gőzjachtja. Mind Lipton, mind Latsis lenyűgöző vendéglistát tudhatott magáénak” – állítja John Leonida PhD szuperjacht-kutató és korábbi szuperjachtjogász.

Károly király és családja mellett Marlon Brando, Konstantin görög király és idősebb George Bush is vendégeskedett az Alexander fedélzetén. Károly király közel állt John Latsishoz és fiához, Spriroshoz, illetve John Latsis támogatta Károly jótékonysági alapítványait. Az Alexander gyakran állt Károly herceg és a walesi hercegnő rendelkezésére, ezek közül a leghíresebb az 1991. augusztusi alkalom volt, amikor a hírek szerint a hajóút megmentette a házasságukat. A jachtot akkoriban néhány brit bulvárlap Szerelemhajónak nevezte, és bár valószínűleg Károly és Diana számára lett az, később Károly herceg és Camilla Parker-Bowles, a mostani angol királyné is a fedélzeten nyaralt.

Az Alexander 2015-ig volt a Latsis család tulajdonában. Abban az időben, amikor gyakran látogatták királyi családok és hírességek, az Alexander a méreteivel tűnt ki – mivel a Regina Maris nevű sétahajóból alakították át, így valóban elég méretes volt: 5933 bruttó regisztertonnájához 54 vendég fogadására és 60 fős személyzet elszállásolására alkalmas méretes belső tér tartozott. Felszereltségéhez tartozott az úszómedence és a spa, egy helikopterleszálló és egy privát mozi, valamint több étkezőhelyiség belül és kívül. A jelenleg máltai zászló alatt hajózó Alexander aktív szuperjachtként ismert, és nemrég Egyiptom közelében látták cirkálni.

(forrás: Boat International, fotók: charterworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!