Így tanítsuk szörfözni a gyereket

2024. január 17.
Címkék :

Gyakori kérdés szörfös apukáktól, hogy mikortól tudják a gyermekeiket bevezetni a windsurf rejtelmeibe. A szörfözés még felnőtteknek sem egyszerű mozgásforma, sőt, komoly elméleti tudás is szükséges hozzá, ezért célszerű több lépésre szétbontani a műveletet.

Alapvető, hogy először a teljes vízbiztonságot kell átadni valamilyen játékos formában, meg kell szerettetni a vizet a gyerekkel. Erre tökéletesen alkalmasak a felfújható SUP-ok, a régebbi nagyobb szörfdeszkák vagy az új EVA felületű tanulószörfök. Felmászni, ugrálni róluk, evezni, egyensúlyozva játszani, megismerni a vízre tett deszka mozgását, a hullámok játékát, hetekre elegendő kalandot jelent. Ne felejtsük el, hogy az első időkben mentőmellény (vagy inkább úszást segítő mellény) mindenképp legyen rajtunk. Igen, mindenkin, hiszen a gyermek a szüleitől veszi át a viselkedési mintákat. Az úszást segítő mellényekben könnyű a mozgás, mégis fenntartanak annyira, hogy váratlan helyzetben se ijedjen meg túlzottan a poronty.

Sokan az első lehetséges alkalommal már vitorlát adnának a gyerek kezébe. Bár léteznek egy-másfél négyzetméteres gyerekvitorlázatok, 5-7 éves kor környékén még nem elég fejlett a tudatos mozgás. Persze a szélbe állított kissrácot tolja a szél, de ez hamis illúzió, nem lesz meg a kontroll, és még az sem biztos, hogy a gyerek élvezni fogja ezt a fajta haladást. Nem túl szabályos, de inkább utasként vigyük a saját szörfünkön, vagy kipróbálhatjuk a Goya tandem szörfjét, ahol mi irányítunk a vitorlánkkal, de a gyerek is vitorlával a kezében ugyanazon a deszkán szörfözhet.

Érdemesebb kb. 10 éves korig várni, ekkor már lehet, hogy ő fogja kérni, hogy szörfözhessen, utánozza a szüleit, és nem a saját akaratunkat erőltetjük rá. Fontos, hogy a megfelelő felszerelést adjuk a kezébe. A gyerekvitorlázatokat nem viharra tervezték, hanem arra, hogy gyenge szélben könnyen ki tudja húzni a vízből, lássa a vásznon, hogy honnan fúj a szél (belobbanhat a vitorla) és megérezze az irányokat. Ekkorra már el tudjuk magyarázni, hogy mikor mi történik, mi lesz, ha előre vagy hátra dönti a vitorlát, figyelni fog a szél irányára is. A deszkaválasztásnál a legjobb, ha kifejezetten gyerek-tanuló deszkát veszünk – ezek kb. 120-130 literesek, de még van svertként funkcionáló középre berakható inzert-szkegjük. Ha nem költenénk annyit, akkor is valami nagyobb, de svertes deszkán tanuljon, mert a svert nélküli 120-130 litereseken ugyan könnyen egyensúlyoz egy 35-45 kilós gyerek, de a szél felé negyedszélben haladás már túl nagy kihívás lehet. A túlságosan nagy – főleg a túl hosszú – deszka is gond, mert a relatív kis vitorlával sokkal hosszabb ideig tart az irányváltás, fordulás.

Ha eléri a 12-13 éves kort, a 2-3 négyzetméteres gyerekvitorlákat lassan kinövi, sőt, egyre nagyobb szélben szeretne menni, és kellenek is az új kihívások. Sokan ilyenkor a saját erős szeles 4 négyzetméter körüli vitorláikat adják nekik, de ez nem túl jó ötlet. A „felnőtt” kisebb vitorlákon a bum túl magasan van, ráadásul maga az árbóc és bum is túl van méretezve, azaz egy 50 kilós gyerek számára az egész rigg túl nehéz. Nekik a szörfgyártók „junior” vitorlázatokat terveznek könnyített árbóccal, bummal. Ilyenkor már persze jó nekik apa svert nélküli, 90-110 liter körüli szörfdeszkája. Szinte nulla szélben siklanak, és ezekkel a vitorlákkal a szeles helyeken felnövő fiatalok már loopokat ugranak, és mindazt könnyedén el tudják sajátítani, amit a szüleik, lásd siklás, trapézolás és wasserstart.

Óriási a szerepe a társaságnak. Vannak introvertált gyerekek, akiknek a szörfözés mint egyéni sport kiváló és közös családi program. Mégis motiváló, ha a környezetükben többen egyszerre tanulnak, egymást húzzák bele a szörfözésbe. A balatoni szörftáborok játékos formában szerettetik meg a vízi sportokat, sőt, megszerettetik magát a nyári vízparti életérzést, amiről minden szörfös szülő folyamatosan álmodozik.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!