Így lehet megmenteni a Balatont és annak turizmusát

2024. szeptember 21.
Címkék :

A magyar tengert kettős átok sújtja a szakemberek szerint: egyrészt a klasszikus szezonon kívül nehezen indulunk útnak, mondván „úgysincs nyitva semmi”, másrészt a vendéglátósok is azt kommunikálják, hogy „minek kinyitni, úgysem jön senki”.

Egy új kezdeményezés most „ezer indokot” sorol fel az őszi Balaton mellett, miközben leteszi voksát a négy évszakos lehetőségek mellett.

„Ha a Balaton turizmusának fejlesztéséről és fenntarthatóságáról gondolkodunk, akkor ahhoz kulcsfontosságú a négy évszakossá tétel. Nem elég, ha csak a nyári szezonra koncentrálunk, hanem olyan egész éves programot kell kialakítani, amely minden évszakban vonzó lehet a látogatók számára. Tudatosítani az emberekben, hogy minden évszaknak megvan a maga különleges hangulata és kínálata: nyáron élvezhetjük a balatoni életérzést és a vízi sportokat, ősszel a kerékpározás, túrázás és a természet közelsége ad kikapcsolódást, télen az elmélyülés, olvasás, korcsolyázás és a meghitt séták nyújtanak lehetőséget a feltöltődésre, tavasszal pedig az ébredő természet varázsa lehet a vonzó” – foglalta össze a célokat Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa.

Ehhez azonban kiemelten fontos, hogy folyamatosan nyitva tartó szolgáltatásokat és programokat kínáljunk, amelyek megalapozzák a turizmus egész éves fenntarthatóságát. Ehhez persze meg kell találni azt a vendégkört, amelyik nemcsak nyáron, hanem az év bármely szakaszában szívesen jön a Balatonra. Tény, hogy manapság a feltöltődés egyre nagyobb szerepet kap az emberek életében. Sokan vágynak arra, hogy pár napra kiszakadjanak a mindennapokból és kiengedjék a gőzt. Nyáron akár több napra is ellátogatnak a Balatonra, de az év többi részében is elég lehet egy hétvége is a kikapcsolódásra.

Minden eddiginél fontosabb lenne, hogy a vállalkozók és a kormányzat céljai találkozzanak, hiszen előbbieknek komoly kihívást jelent az egész éves nyitvatartás. Ahogy fogalmazott, több támogatásra lenne szükségük azoknak, akik ezt vállalják, hogy a vállalkozások is mérlegelni tudják, megéri-e nyitva tartani nekik. Úgy véli, ha bővülnek a lehetőségek, a vendégek is kevesebb eséllyel mennek külföldre, hiszen a Balaton közelsége és a saját otthon kényelme (például, hogy a saját ágyukban alhatnak) sokak számára vonzó lehet.

A szezon ma már nem csak a nyárra korlátozódik: az év tizenkettő hónapjában is vannak telt házas hétvégék. A nyári időszak eleje és vége is sokkal népszerűbb, mint tizenöt évvel ezelőtt, ami azt mutatja, hogy ha valaki energiát fektet a szolgáltatásokba, annak megvan az eredménye. Ehhez viszont ösztönzésre van szükség, kormányzati és önkormányzati támogatások, valamint a vállalkozók összefogása révén.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a Balatonról legtöbb embernek a nyár jut eszébe: lángos, matrac, strandolás, koncertek, napozás. A szakemberek szerint nem a szezon meghosszabbítása a cél, hanem annak felismerése, hogy a Balatonnak több szezonja van. Rámutattak: aki ősszel is a nyári élményeket várja, csalódni fog, de helyette olyan különleges programokat találhat, mint például a kerékpározás, geocaching, szüreti mulatságok, gasztronómiai fesztiválok és zenei események; télen közben a gyógyfürdők és a magas színvonalú wellness-szolgáltatások biztosíthatnak teljes kikapcsolódást.

De nem szabad elfelejteni a Balaton üzleti célú kihasználását sem: konferenciahelyszínek, üzleti meetingek és csapatépítő programok szempontjából is ideális választás lehet, különösen a január-februári időszakban. Az új elképzelés szeretné megmutatni a Balaton másik karakterét.

A Balatont gyakran kettős átok sújtja: „Miért menjek, úgysincs nyitva semmi?”, mondja a vendég, miközben a vendéglátós azt gondolja: „Miért nyissak ki, úgysem jön senki?”. Pedig a valóságban ezerötszáz szolgáltató várja a vendégeket és ebbe beletartoznak azok is, akik észszerű heti nyitvatartással működnek egész évben, mondjuk téli időszakban csak heti néhány napot vagy hétvégén tartanak nyitva. A kulcs abban rejlik, hogy meg kell győzni a vendégeket, hogy bármikor érdemes a Balatonhoz látogatni, és a vendéglátókat is biztosítani arról, hogy megéri nekik kinyitni. Ebben apró ösztönzők is segíthetnek, például welcome drink, fogyasztás végén tizenöt százalékos kedvezmény az árból, vagy akár egy üveg bor ajándékba. Ez az új kezdeményezés most indul. Fontos, hogy mindenki nyitott legyen az együttműködésre és láthatóan vannak olyan vállalkozók, akik hajlandóak ebbe energiát és pénzt fektetni. Ők befektetésként tekintenek a szezonon kívüli nyitvatartásra, ami hosszú távon mindannyiuk számára kifizetődő lehet – írta a penzcentrum.hu.

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!