Így élt a Balaton egykori celebje, Becker Bébi

2024. augusztus 19.
Címkék :

Balatonszepezden a mai napig tudják, hogy ki volt és merre lakott Becker Bébi, akit korának egyik hírhedt celebjeként emlegettek.

Becker Bébinek (1896–?) valóban volt egy pompás nyaralója Szepezden, de sok minden történt az életében, amíg ehhez a nyaralóhoz jutott. Erzsébet néven látta meg a napvilágot, de már fiatalkorában kitűnt szereplési vágyával. Színésznő szeretett volna lenni, ám a hírnevet kezdetben a fővárosi mulatók színpadán szerezte meg. Ismert lett a mondén éjszakai életben, ezért hamarosan tehetős férfiak gyülekeztek körülötte. Először Kohner Willy műgyűjtő támogatta, majd az angol Stead ezredes szeretője lett.

Életét számos szerelmi és pénzügyi botrány kísérte, a korabeli lapok folyamatosan cikkeztek róla. A legnagyobb visszhangot erotikus képei kapták, amelyeket Santó Imre festőművész készített el, amiből rendőrségi ügy lett, de végül Bébi büntetlenül került ki a történetből.

Később hozzáment Heinrich Antalhoz, vele vásárolta meg a szepezdi nyaralóját. Villájuk a tavi társasági élet központjává vált. Szepezdi nyarairól rendszeresen tudósítottak az ismert lapok, egyik helyütt ezt írták róla: „Szinte máról holnapra modern fürdőhelyek nőttek a magyar tenger partján, mintegy a külföldi, nemzetközi fürdőhelyek illúzióját keresve. Becker Bébi itt is úttörő volt: fiús alakját alig takaró kis fürdőruhában jelent meg mindenütt, a strandolók, vitorlázók között, a klubok napsütötte mólóin, amikor pedig még a nők és férfiak nagy része csak centiméterről centiméterre rövidítette és kurtította a háború előtt fürdőruhadivatot. Anekdota volt akkoriban, hogy ha Becker Bébi megjelenik a Balaton mellett, felhúzzák a mólókon a viharbójákat!”

Bébi házassága nem sokkal később megromlott, beleszeretett korának híres olimpikonjába, a vívó Petschauer Attilába, aki szovjet fogságban halt meg munkaszolgálatosként 1943-ban.

Bébire a Rákosi-korszakban nehéz sors várt, a nagyvilági díva képe nem illett a kommunizmus ideológiájába. Életének hátralévő szakaszáról keveset tudunk.

Az egykori Heinrich-kúriát később államosították, a MÁV, majd a pedagógusok üdülője lett, Becker Bébi pedig nagy valószínűséggel 1945 után emigrált. Az 1960-as évek írásos emlékei szerint akkortájt már Madridban élt. Korának ünnepelt sztárja, akit mindenki ismert szerte az országban és még azon is túl, elfeledve hunyt el, hazájától távol. Halálozásának dátuma ismeretlen, és az emigrációban töltött esztendőkről sincs igazán ismeretünk, ennek ellenére, Balatonszepezden a ma már a Bébiről elnevezett szállodaként működő egykori házát még mindig úgy említik, hogy a Becker Bébi nyaralója – írta a sonline.hu.

fotók: ujsagmuzeum.hu, wmn.hu, Balatonszepezd, a Balaton Gyöngyszeme Facebook

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!